De Nieuwe Boerenfamilie

Ondernemer zoekt... boeren

Mirjam.jpg

Mirjam is ondernemer en marketeer. Ze heeft volop ideeën, kennis en veel enthousiasme om duurzaam te gaan ondernemen op het gebied van agri en food. Daarom wil ze graag in contact komen met boeren en telers die op zoek zijn naar andere afzetkanalen dan de huidige kanalen. Die de voedselketen willen omvormen naar voedselnetwerk, buiten de huidige starre kanalen om.

‘De huidige keten is dicterend en star. De boeren en telers zijn ondergeschikt en hebben geen stem. Ze zijn gericht op winstmarge voor de handel. Duurzaamheid is vaak slechts een "label" en geen doel. Zowel consument als boer / tuinder zijn van ondergeschikt belang. Dit moet anders en kan ook anders. Welke boer wil met mij koffiedrinken?”

👪 Wil jij samen met Mirjam slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Proefboerderij zoekt... (startende) toekomstboeren

Wim.jpg

Proefboerderij Haverkamp wil startende biologische agrarische- en plattelandsondernemers een kans bieden om betaalbaar te starten door gedeeld gebruik van grond en gebouwen. Samen vormen de zelfstandige ondernemers een breed gemengd biologisch agrarisch bedrijf, in een aantrekkelijk, gezond landschap met veel biodiversiteit.

De Proefboerderij zoekt nu toekomstboeren die dit avontuur aan durven te gaan! Gezamenlijk gebruik van: vruchtbare biologische grond (oeverwal IJssel), en bedrijfsruimte in Terwolde bij Deventer. De beschikbare oppervlakte per ondernemer is flexibel en variabel (0,5 tot 3 ha) met mogelijkheden tot tijdelijk verblijf.

“Wij bieden een laagdrempelige opstap naar zelfstandig ondernemerschap. Later kun je doorstromen naar een eigen plek. De proefboerderij is in ontwikkeling. De eerste pioniers kunnen vanaf voorjaar 2019 starten.”

Iets voor jou als je:

  • wil werken als zelfstandig ondernemer met een goed plan voor een bijzondere, arbeidsintensieve biologische teelt en/of de verwerking ervan

  • openstaat voor samenwerken met anderen en je talenten wil delen voor het geheel van de proefboerderij.

👪 Wil jij samen met Wim en Proefboerderij Haverkamp slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Urgenda zoekt... boeren met plek voor bomen

Hanneke.jpg

Hanneke van @urgendanl zoekt Gelderse boeren met plek voor bomen 🌳🌴🌲 ⁣


"Ik ben op zoek naar Gelderse boeren die een deel van hun grond willen omzetten in (voedsel)bos, die bomenranden of houtwallen langs hun akkers willen of een boomgaard. Urgenda wil de komende tijd een eerste slag gaan maken met het terugvangen van CO2 uit de lucht. Dat kan door het planten van nieuwe bossen, maar ook landbouwgronden hebben hiervoor een gigantisch potentieel. Meer bomen dragen ook bij aan de biodiversiteit, een schonere lucht en verkoeling. ⁣

Bij succes in Gelderland gaan we in het najaar landelijk en zoeken we boeren in het hele land!"⁣

👪 Ben jij een (Gelderse) boer met plek voor bomen? En wil je in contact komen met Hanneke? Laat het ons weten! ⁣

Boer zoekt... afnemer voor soja-olie

Robin+Walvoort

Robin Walvoort is boer op een familiebedrijf in de Achterhoek: dubbeldoelkoeien, vleesvarkens, en flink wat land. Zijn doelstelling is om de kringloop op het bedrijf zo ver mogelijk te sluiten en om de dieren te voeren met producten met een zo laag mogelijke land use. Dat doet hij door bijvoorbeeld zelf soja te telen om de koeien van te voeren.

“Samen met een akkerbouwer telen we 5 ha soja. De sojaschroot willen we gaan voeren aan onze koeien. Om de kringloop te sluiten, zoeken we nog een afnemer voor de soja-olie. Wie heeft er interesse in soja-olie of zou met ons willen samenwerken?”

Daarnaast zoekt Robin ook iemand die het leuk vindt om mee te denken over de verdere verwaarding van zijn koeien en varkens.

“Een paar keer per jaar laten we een dubbeldoelkoe slachten en maken hiervan vleespakketten. Deze vleespakketten verkopen we in de regio. Ik zou dit wel verder willen oppakken, maar ik kom zelf tijd en marketingkennis te kort. Wie vindt het leuk om samen met mij het vlees van te boerderij verder te vermarkten? Bijvoorbeeld door dubbeldoel-hamburgers in de markt te zetten, of door onze productie van vleespakketten en droge worst (van de varkens) verder te professionaliseren.”

👪 Wil jij samen met Robin slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪


Kunstenaar zoekt... boeren met land en lef

In elke familie loopt wel één kunstzinnig type rond. In De Nieuwe Boerenfamilie is dat type niet de minste: het werk van Claudy Jongstra hangt over de hele wereld, van het MOMA tot het Stedelijk en van de slaapkamers van Donna Karan en Rem Koolhaas tot de muren van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Claudy Jongstra maakt voornamelijk levensgrote wandkleden en kunstwerken van wol, vilt en natuurlijke kleurstoffen. Geen onbelangrijk detail: ze produceert alles zelf - ze houdt de (zeldzame) schapen voor de wol, teelt de gewassen voor de kleurstof en doet dit alles met grote aandacht voor mens, dier, milieu én cultureel erfgoed. Niet voor niets is Claudy dit jaar uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar.

Claudy JongstraIn 2019 slaat Studio Claudy Jongstra een nieuwe weg in: die van het parfum. Claudy wil het Noord-Nederlandse landschap ('een biljartlaken', in haar eigen woorden) verbeteren door er meer bloemen te (laten) verbouwen. Bloemen die de bodem gezonder maken en die zorgen voor meer biodiversiteit. Bloemen die geurstoffen opleveren. Geurstoffen waarvan een uniek Nederlands parfum gemaakt wordt. Het eerste 100% biologische parfum ooit, en het enige parfum dat actief bijdraagt aan een mooiere en letterlijk kleurrijke wereld. ⁣Claudy:

Voor dit project zoek ik boeren in het noorden van Nederland. Boeren met lef. Boeren op zoek naar een nieuw verdienmodel. Boeren die een stuk grond willen (en durven) transformeren naar een veld vol geurende bloemen. En dat op een ecologisch én economisch rendabele manier.⁣

👪 Ben jij zo’n boer en wil je samen met Claudy slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪