De Nieuwe Boerenfamilie

Kunstenaar zoekt... boeren met land en lef

In elke familie loopt wel één kunstzinnig type rond. In De Nieuwe Boerenfamilie is dat type niet de minste: het werk van Claudy Jongstra hangt over de hele wereld, van het MOMA tot het Stedelijk en van de slaapkamers van Donna Karan en Rem Koolhaas tot de muren van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Claudy Jongstra maakt voornamelijk levensgrote wandkleden en kunstwerken van wol, vilt en natuurlijke kleurstoffen. Geen onbelangrijk detail: ze produceert alles zelf - ze houdt de (zeldzame) schapen voor de wol, teelt de gewassen voor de kleurstof en doet dit alles met grote aandacht voor mens, dier, milieu én cultureel erfgoed. Niet voor niets is Claudy dit jaar uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar.

Claudy JongstraIn 2019 slaat Studio Claudy Jongstra een nieuwe weg in: die van het parfum. Claudy wil het Noord-Nederlandse landschap ('een biljartlaken', in haar eigen woorden) verbeteren door er meer bloemen te (laten) verbouwen. Bloemen die de bodem gezonder maken en die zorgen voor meer biodiversiteit. Bloemen die geurstoffen opleveren. Geurstoffen waarvan een uniek Nederlands parfum gemaakt wordt. Het eerste 100% biologische parfum ooit, en het enige parfum dat actief bijdraagt aan een mooiere en letterlijk kleurrijke wereld. ⁣Claudy:

Voor dit project zoek ik boeren in het noorden van Nederland. Boeren met lef. Boeren op zoek naar een nieuw verdienmodel. Boeren die een stuk grond willen (en durven) transformeren naar een veld vol geurende bloemen. En dat op een ecologisch én economisch rendabele manier.⁣

👪 Ben jij zo’n boer en wil je samen met Claudy slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪