De Nieuwe Boerenfamilie

Ivo zoekt... klussers en speciaalkaasmarkt-kenners

Ivo zoekt... klussers en speciaalkaasmarkt-kenners

In 2021 deed Ivo mee aan de Boerenversneller, om toekomstmogelijkheden op en met de melkveehouderij van zijn ouders in Laren (Gelderland) te onderzoeken. Oriënteren ging over in plannen, en plannen worden uitgevoerd:

Wat begon met een cursus boerenkaas maken en meelopen met kaasmakers, is uitgemond in het opzetten van zijn eigen kaasmakerij. Deze jonge boer-to-be werkte de afgelopen jaren bij FrieslandCampina, maar is nu vastbesloten om de melkveehouderij van zijn ouders in Laren (Gelderland) aan te vullen met een toekomstbestendige kaasmakerij. De nodige meters zijn reeds gemaakt, maar nu heeft Ivo jouw hulp nodig:

➡️ Klussers gezocht om kaasmakerij te bouwen!

‘Wie wil mij helpen een kaasmakerij te bouwen op het bedrijf van mijn ouders? Het plan ligt er al/is in de maak en nu zoek ik handige Harries (m/v/x) die samen met mij die kaasmakerij in elkaar kunnen zetten. Die bijvoorbeeld kunnen zorgen dat er wanden en vloeren zijn die je goed schoon kunt houden. Ik wil een team van klussers bouwen!’

Van de productie in de kaasmakerij heeft Ivo een duidelijk beeld. Het zal een exotisch assortiment van Nederlandse bodem worden. In deze column legt hij uit waarom. Daarom is het belangrijk om te weten hoe de markt voor speciaalzaak eruit ziet:

➡️ Met welke speciaalkaasmarkt-kenner kan Ivo eens sparren?

‘Wie kan mijn sparringspartner zijn? Met kennis over de speciaalkaasmarkt, horeca en speciaalzaken. Hoe zet je dat op? Bijvoorbeeld vanuit je eigen keten.’

Ben jij graag lekker aan de slag, hou je van snel resultaat en zie jij jezelf al onderdeel zijn van een gezellig klusteam? Of weet jij toevallig een goede (online) plek waar Ivo mensen voor een klusteam kan vinden? Of weet je alles van speciaalzaken en de markt daarvan? Laat het weten!

👨‍👩‍👦 Tips voor Ivo of wil je met hem in contact komen? Stuur een bericht naar hello@denieuweboerenfamilie.nl👨‍👩‍👦

Simone zoekt... een agrarisch landschapsarchitect

Simone zoekt... een agrarisch landschapsarchitect

Simone groeide op op een boerderij die al vijf generaties in de familie is, maar zag zichzelf het bedrijf lange tijd niet overnemen. Ze studeerde en woonde in de stad, maar de passie voor het boeren trok haar terug naar de koeien in Horssen (Gelderland). Na een testfase maakte ze de keuze om het bedrijf voort te zetten, op een manier waarmee ze actief onderdeel uitmaakt van de landbouwtransitie.

In 2021 deed Simone mee aan de Boerenversneller om zich te oriënteren op de toekomst. Check de Luisterboeren Podcast en leer haar verhaal kennen. Simone heeft de afgelopen tijd veel kennis opgedaan en zoekt nu een ontwerper die mee kan denken over de ruimtelijke uitwerking:

“We zoeken iemand die ons kan helpen met het ontwerpen van onze toekomstbestendige boerderij. Iemand die weet hoe je agroforestry, wateropslag en biodiversiteit kan inbouwen op ons bedrijf.”

Ben jij landschapsarchitect of ruimtelijk planner, heb je ervaring met agrarische bedrijven en wil je met Simone samenwerken? Laat het weten! Ook welkom: tips waarmee Simone deze deskundige kan vinden.

👨‍👩‍👦 Meer weten of in contact komen met Simone? Stuur een bericht naar hello@denieuweboerenfamilie.nl 👨‍👩‍👦


Romee zoekt... een manier om naar de voorgrond te stappen

Romee zoekt... een manier om naar de voorgrond te stappen

Romee is 23 en woont met haar ouders in Delden (Overijssel) waar ze een bedrijf met Wagyu - een Japans koeienras - hebben. In 2021 deed ze mee aan de Boerenversneller, op zoek naar manieren om het bedrijf te verbreden en de klanten meer te betrekken bij het product.

De samenwerking met haar ouders loopt fantastisch, maar in de toekomst zal Romee er alleen voor staan, en daar bereid ze zichzelf en het bedrijf alvast op voor. Romee zit boordevol ideeën, zoals het realiseren van campingplaatsen en horecagelegenheid, maar wat ze allereerst wil doen is uit de schaduw van haar vader stappen.

“Iedereen kent ons bedrijf, vanwege mijn vader. Mijn vader heeft altijd een cowboyhoed op. Het verhaal draait rondom mijn vader, wie is die boer met de hoed op? Het wordt tijd dat het mijn verhaal wordt.”

Kan jij Romee helpen om naar de voorgrond te stappen? Of ken je iets of iemand die weet hoe ze zichzelf neer kan zetten als ambassadeur en gezicht van het bedrijf, met het oog op de toekomst?

👨‍👩‍👦 Tips voor Romee stuur je naar hello@denieuweboerenfamilie.nl, dan brengen we jullie in contact 👨‍👩‍👦

Anne zoekt... verkooppunten voor goudeerlijk rundvlees

Anne zoekt... verkooppunten voor goudeerlijk rundvlees

Anne en haar collega Eva zijn niet bepaald de dames uit je vegan-bubbel. Ze werken samen aan MasterMeat, het vleesmerk van Future Farm, dé circulaire rundveehouderij uit Lutten.

“Bij MasterMeat geloven we in vlees, maar ook dat het anders moet. De huidige vleesindustrie is niet toekomstbestendig voor mens, milieu en dier. Vanuit de overtuiging dat het anders kan, hebben we MasterMeat opgericht. Super smaakvol vlees waar je op een verantwoorde manier van kan genieten, perfect voor op de BBQ.”

Hoe doen ze dat?

“MasterMeat is nourished by nature. We doen er alles aan om het vlees op een zo natuurlijk mogelijke manier te produceren. De koeien krijgen tijd en ruimte om op te groeien en verblijven in een circulaire roundhouse-stal. Het rantsoen komt van eigen land, gebruik van antibiotica is uitzonderlijk en de mest van de koeien wordt vergist en omgezet tot groen gas. Met de reststroom CO2 optimaliseren we vervolgens de teelt van eendenkroos, waarmee we op termijn de soja uit Latijns-Amerika kunnen vervangen.”

Waar zijn Anne en Eva naar op zoek?

“We zoeken passende afzetkanalen voor ons vlees, die ook geschikt zijn om het verhaal te vertellen. Mensen die bij ons op de boerderij komen zijn laaiend enthousiast, maar op de grote markt zijn we nog te klein om mensen te bereiken met ons vlees en ons verhaal. Daarom komen we graag in contact met enthousiaste mensen die ons vlees willen aanbieden. Boerderijwinkels, franchisers, verwerkers van vlees in restaurants en BBQ-liefhebbers. Iedereen met een passie voor goed vlees dat verantwoord geproduceerd is!”

Meer weten? 

Website: www.mastermeat.nl
Instagram: @mastermeat_

👨‍👩‍👦Wil je in contact komen met Anne? Laat het ons weten via hello@denieuweboerenfamilie.nl 👨‍👩‍👦

Laura zoekt... slagers en webdesigners

Laura zoekt...slagers en webdesigners

Laura runt met haar vriend ‘De Kudde van Terschelling’, met zowel een kleine groep Hereford runderen als een grote kudde Swifter-schapen. Ze zijn de grootste producent van het Terschellinger Lamsvlees, op ‘een van de mooiste plekken van Nederland’, zoals Laura zelf zegt.

Laura deed in 2021 mee aan de Boerenversneller en werkte aan een plan voor de toekomst. Check de Luisterboeren Podcast en leer haar verhaal kennen. Ze weet wat ze wil en wat er nog ontbreekt:

“Wat wij nu nodig hebben is een slager, liefst in het noorden van Nederland (Noord Holland, Friesland), die voor ons lammeren kan slachten, uitbenen en verpakken in vleespakketten, zodat ze verstuurd kunnen worden. We werken vraaggestuurd, zodat er niet meer lammeren geslacht dan verkocht worden. Een grote opslagcapaciteit is dus niet nodig. Daarnaast is een beetje hulp met de website ook wel welkom.”

Ben slager of webdesigner en wil je met Laura samenwerken? Laat het weten!

👨‍👩‍👦Meer weten of in contact komen met Laura? Laat het ons weten via hello@denieuweboerenfamilie.nl, dan brengen we jullie in contact 👨‍👩‍👦

Johannes en Joanne zoeken... een melkveehouderij

Johannes en Joanne zoeken… een melkveehouderij

Kennen jullie Johannes en Joanne nog? Ze stonden in 2021 op het punt te beginnen met een nieuw avontuur waarbij ze een gangbare melkveehouderij in Vorden, Gelderland zouden overnemen. Helaas is deze overname niet doorgegaan en zijn Johannes en Joanne opnieuw op zoek naar een gangbare, middelgrote melkveehouderij die zij kunnen transformeren tot agro-ecologisch, gemengd bedrijf. 

Dat klinkt niet alleen gaaf, maar is ook een goed concept. Het wordt een boerderij waar consumenten in een straal van 15 kilometer lid kunnen worden en hun zuivel, vlees, groente en fruit direct kunnen afnemen, of van grotere afstand via afhaalpunten. En dat alles voor een prijs waar de boerderij zelfstandig op kan bestaan. Johannes en Joanne zijn hard aan de slag om van hun droomboerderij een realiteit te maken. Afgelopen najaar hebben ze bijna €600.000 aan crowdfunding opgehaald voor de aankoop van de boerderij. Gelukkig wil een groot deel van die mensen ook in een nieuwe plek mee-investeren. 

Johannes en Joanne zijn beiden expert op het gebied van natuurprocessen. Samen willen zij het bestaande graslandschap herstellen, lokale kringlopen gaan sluiten en laten zien dat het ook als middelgroot gangbaar bedrijf mogelijk is een nieuwe weg in te slaan.

We bewonderen het doorzettingsvermogen van Johannes en Joanne. Jij ook? En kan jij ze helpen in de zoektocht naar een nieuwe melkveehouderij? In de regio  Zutphen - Vorden - Hengelo - Lochem. Met >100 melkkoeien en >30 ha grond in gebruik. 

👪 Stuur dan een mailtje naar hello@denieuweboerenfamilie.nl Dan brengen wij jullie met elkaar in contact. 👪

Marijke zoekt...schaapherder (in spé)

Marijke zoekt...schaapherder (in spé)

Dit is Marijke. Misschien ken je haar als Boerenversneller-deelnemer of van de mini docuserie Boer Zoekt Verandering. Zij en haar bedrijf Landschapsbeheer Rinnegom zoeken een nieuwe schaapherder voor de regio Noord-Holland.

Als schaapherder laat je kuddes grazen op dijken, in dorpen en duingebieden en daarmee bevorder je de biodiversiteit. Marijke’s bedrijf heeft als doelstelling om in de komende jaren volledig circulair te worden en wil over 100 jaar worden herinnerd aan de sporen die de schapen achterlieten in het landschap.

Zie jij jezelf al werken aan deze mooie missie? Bekijk dan de volledige vacature. Ook als je niet aan alle functie-eisen voldoet wil Marijke je leren kennen: “Met de juiste motivatie en instelling komen we samen heel ver en maken we van jou een herder”.

👨‍👩‍👦Meer weten of in contact komen met Marijke? Laat het ons weten via hello@denieuweboerenfamilie.nl, dan brengen we jullie in contact 👨‍👩‍👦



Laura zoekt... eigen voedselketen

Laura zoekt… een eigen voedselketen

Dit is Laura. Laura is een boerin op Terschelling waar ze met haar vriend Wietse een gemengd veebedrijf heeft. Op de Waddendijk grazen hun 350 schapen met lammeren. Naast Swifterschapen vind je op hun bedrijf “De Kudde van Terschelling” ook Hereford runderen, die grazen in het duingebied. Ze zijn hiermee de grootste producent van Terschellinger lamsvlees en produceren daarnaast ook rundvlees.

Laura deed dit jaar mee aan de Boerenversneller en barst van de ideeën om dit jonge bedrijf te ontwikkelen. Eén van die ideeën is het aanbieden van Terschellinger vleespakketten aan de consument ‘aan de wal’. Hiermee hoopt Laura alle lammeren en runderen af te kunnen zetten als streekproduct en wil ze iedereen thuis laten genieten van een stuk eerlijk vlees met een verhaal. Het concept zal vraaggestuurd zijn; de pakketten worden eerst verkocht, en wanneer de dieren slachtrijp zijn, worden ze samengesteld en verstuurd. 

Om dit te realiseren is Laura nog op zoek naar haar ‘eigen voedselketen’. Denk aan een slachter, een verpakker, een plek voor de opslag en een distributeur. Niet op Terschelling zelf maar elders in Nederland. 

👨‍👩‍👧 Ben of ken jij een van deze schakels in Laura haar voedselketen? En zie je het zitten om met Laura samen te werken? Stuur dan een mailtje naar hello@denieuweboerenfamilie.nl. Wij brengen jullie graag met elkaar in contact! 👨‍👩‍👧


Linde zoekt … producenten rondom Den Dolder

Linde zoekt … producenten rondom Den Dolder

Dit is Linde. Linde is initiatiefnemer van Buurderij de Bloementuin in Den Dolder. Een korte keten-initiatief dat is opgericht onder het grotere concept van Boeren en Buren (www.boerenenburen.nl). Hoe dat werkt 🤔? Elke Buurderij vormt een eigen afhaalpunt, met Boeren die leveren en Buren die lokale producten afhalen. Zie het als een soort boerenmarkt, eenmaal per week, maar dan op bestelling. Hierdoor weet de Boer van tevoren wat er geleverd moet worden en kan de Buur een eigen gekozen pakket aan producten ophalen. De Boer krijgt 80% van de opbrengst, 10% gaat naar Boeren en Buren, en 10% naar de initiatiefnemer van de Buurderij. En het belangrijkste: een blije Boer en een blije Buur.

De Buurderij van Linde komt op het terrein van de Willem Arntszhoeve in Den Dolder en mag gebruik maken van de dagbestedingslocatie "de Bloementuin". De doelen die ze noemt van de boerderij zijn haast teveel om op te noemen: het stimuleren van korte ketens, consumenten in contact brengen met de oorsprong van hun voedsel, het stimuleren van duurzame landbouw en het verzekeren van een goed inkomen voor de boer. Maar daarnaast ook het contact en de verbinding met de hoeve om zo bij te dragen aan de ontwikkeling van het dorp.  

Voor Buurderij is Linde nog hard op zoek naar een aantal producenten die het zien zitten om hun producten te leveren. Dit zijn producenten in een straal van max. 40 kilometer van Den Dolder die de volgende producten kunnen leveren:

  • Kaas

  • Groenten jaarrond

  • Hard fruit jaarrond

👨‍👩‍👦Ben of ken jij een van deze producenten die zijn producten aan zijn/haar buren wilt verkopen? In een mooie Bloementuin in Den Dolder? Stuur dan een mailtje naar hello@denieuweboerenfamilie.nl. Wij brengen jullie graag met elkaar in contact! 👨‍👩‍👦


Waas zoekt… melkveehouders die witte bonen willen telen

Waas zoekt… melkveehouders die witte bonen willen telen

1.png

Dit is Waas. Waas is op zoek naar melkveehouders die naast het houden van koeien ook witte bonen willen groeien. Waarom witte bonen vraag je je af? Nou, ook daar kan je (vegan) kaas van maken.

Waas werkt voor de organisatie reNature. reNature ondersteunt boeren in hun transitie naar regeneratieve landbouw. Een van zijn projecten is in samenwerking met Willicroft: een plantaardige kaasmakerij in Amsterdam. Zij maken cheddar cheese, feta-blokjes en parmigiano, maar dan geheel plantaardig. Een essentieel ingrediënt voor deze vegan kazen is de witte boon; een kosteneffectief gewas met een hoge kwaliteit aan plantaardige eiwitten. Door deze witte boon bij een Nederlandse boer in te kopen, in plaats van bij een boer in India, Myanmar of Brazilië (waar bonen veelal worden verbouwd) wil Willicroft de ecologische voetafdruk verlagen én stimuleren zij de lokale korte voedselketens. Een leuke boonus, toch?

Maar waarom zou je als melkveehouder witte bonen gaan telen? Nou, volgens Waas zijn daar een aantal redenen voor. Inspelen op de groeiende vegan kaas markt biedt opties om je bedrijf te diversifiëren en het is natuurlijk een welkome inkomstenbron. Daarnaast doen de bonenplanten de bodem, de biodiversiteit en het ecosysteem er een groot plezier mee. Denk aan een hogere opname van koolstof in de bodem, een stijging in de lokale biodiversiteit en het herstellen van ecosystemen. 

Logischerwijs zullen boeren, die er (vegan) kaas van gegeten hebben, als voorbeeld dienen voor andere boeren die het ook wel zien zitten om op deze manier mee te bewegen met de eiwittransitie. Heeft Waas je hiermee overtuigd? 

👨‍👩‍👦Dus ben of ken jij die melkveehouder die het wel ziet zitten om witte bonen te telen voor het vegan kaasplankje bij die hipstertent op de hoek? Stuur dan een mailtje naar hello@denieuweboerenfamilie.nl. Wij brengen jullie graag met elkaar in contact! 👨‍👩‍👦