De Nieuwe Boerenfamilie

Hanne zoekt… fotogenieke boeren en boerinnen

Hanne zoekt… fotogenieke boeren en boerinnen

Hanne2.jpg

Dit is Hanne. Hanne is onderdeel van Aardpeer. Daar zet zij zich in voor een gezondere en verantwoordelijke manier van bodemgebruik. Een gezonde bodem als basis van een gezond leven en ons bestaan. Het belang van die bodem wil Aardpeer onder de aandacht brengen door elk seizoen een positieve actie te organiseren. Voor de herfst-actie op 21 september zoeken ze 21 innovatieve boeren en boerinnen die in de spotlight gezet willen worden.

Dit gaat Hanne doen door op 21 september in de Kraaykerhof (Driebergen-Rijsenburg) een foto te maken van de eenentwintig boeren, waarmee zij een visueel statement maken voor een vruchtbare en vitale bodem voor de toekomstige generaties. De foto wordt als een ‘nieuw avondmaal’ ingericht, als een speelse vertaling die symbool staat voor de start van een nieuw tijdperk. Daarin staat de overvloed en weelde van gezond voedsel in de tijd van de oogst centraal.

👪Ben jij boer of boerin en herken je je in de missie van Hanne en Aardpeer? En zou je voor de september actie samen met 20 andere boeren op de foto willen? Laat het ons dan weten door een berichtje te sturen naar dieuwertje@foodhub.nl👪


Bas zoekt… boekweit-fans

Bas zoekt… boekweit-fans 

bas zoekt.jpg

Wist jij al dat Land van Ons als enige in Nederland gepelde boekweit verkoopt? De boekweit die ze verkopen is verbouwd op Nederlandse bodem en is goed voor insecten🐛 en de biodiversiteit. De Nederlandse boekweit wordt gepeld door het dopje rond het zaadje te kraken en verwijderen. Wat je dan overhoudt? Een heerlijke glutenvrije korrel, net als bijvoorbeeld quinoa of rijst, die gemakkelijk te bereiden is. 

Er wordt dus voor het eerst in 120 jaar gepelde boekweit op Nederlandse bodem geproduceerd👏🏽. En dat levert mooie kansen op voor ondernemers. Daarom zoekt Land van Ons partners die de boekweit verder kunnen verwerken en/of distribueren. Boekweit kan bijvoorbeeld prima worden verwerkt in soba, gebroken grutten, vlokken of melk!

👪Heb jij met jouw onderneming interesse in het verwerken en/of distribueren van deze Nederlandse boekweit? Neem dan contact op met hello@denieuweboerenfamilie.nl en dan brengen we jou in contact met Bas! Of kijk in de webshop van Land van Ons voor lekkere boekweit-pakketten. 👪


Margot zoekt… inclusieve voedselpioniers

Margot zoekt… inclusieve voedselpioniers

Margot zoekt2.jpg

Ben jij (of ken jij) een ondernemer die bezig is met het kweken, koken, redden of delen van voedsel om zo sociale inclusie te bevorderen? Maar kan je nog hulp gebruiken om je initiatief verder te ontwikkelen of wil je je impact-carrière vooruit helpen? Doe dan mee aan het programma Inclusief Eten van Impact Hub en ontvang ondersteuning uit een pool van 2.000 enthousiaste young professionals! 

Met dit programma zorgt Impact Hub ervoor dat jij in een korte tijd een specifieke ontwikkelstap kunt uitwerken en zetten. Dit kan gaan om een communicatiestrategie, het betrekken van lokale stakeholders (politiek, bedrijfsleven, vrijwilligers, donateurs) of bijvoorbeeld het opzetten van een commerciële activiteit (verkoop van producten of het organiseren van evenementen). Binnen 8 weken word jij geholpen om die prangende vraag te beantwoorden door middel van een kickoff-sessie, een inspiratie-workshop en een netwerkevenement.  

👪Ben jij al enthousiast? En wil jij meer weten over dit programma, wat er van jou wordt gevraagd of wat voor hulp je kan verwachten? Dan vind je hier meer informatie! Wees er snel bij 💨, want aanmelden kan tot 10 mei. 👪


Ayuk, Scifo en Perry zoeken… groente- en bonenboeren

Ayuk, Scifo en Perry zoeken… groente- en bonenboeren

Ayuk zoekt.jpg

Dit zijn Ayuk, Scifo en Perry. Zij zijn onderdeel van FALAFVAL, een jong bedrijf met een missie: Iedereen laten inzien en proeven dat veel voedselafval geen écht afval is. En dat is belangrijk want één vierde van al het eten wat in Nederland wordt geproduceerd wordt weggegooid! Deze mega verspilling vinden zij niet alleen zonde, maar het kost ook belangrijke grondstoffen en hulpbronnen, zoals vruchtbaar land, water, arbeid en energie. 

Daarom maken ze met hun bedrijf, zoals te verwachten valt, falafel. Je kent het vast wel: een heerlijk gerecht gemaakt van gestampte kikkererwten, oorspronkelijk uit Levant (Zuid-west Azië). De falafel van Ayuk, Scifo en Perry is gemaakt van groente-reststromen die anders in een prullenbak zouden belanden. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk groenten en peulvruchten te redden van de prullenbak én dat producenten, telers of boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun reststromen.  

Vanwege recente groei zijn ze de ondernemers nu op zoek naar boeren of telers die ook hun reststromen graag willen verwaarden. Waar zijn Ayuk, Perry en Scifo dan naar op zoek? ‘Allerlei eetbare groenten🥬 en peulvruchten die bijvoorbeeld beschadigd, te groot/klein of gebroken zijn.’ En naar wat voor producten gaat de voorkeur uit? ‘peulvruchten, paprika’s, peper, knoflook, ui, koriander en peterselie staan bij ons behoorlijk hoog op het verlanglijstje!’ 

👪 Dus ben jij of ken jij een voedselproducent die zijn of haar restromen graag wil omzetten in financiële en lekkere meerwaarde? Neem dan contact op met hello@denieuweboerenfamilie.nl! Dan brengen wij jullie met elkaar in contact. 👪 


Mara zoekt… boeren die een experiment aandurven

Mara zoekt… boeren die een experiment aandurven

Mara.jpg

De gemeente Amsterdam, hier vertegenwoordigd door Mara, zet in op meer korte voedselketens: producten van lokale boeren afzetten in de stad. Dat is hartstikke mooi, maar vanuit de complete gedachte van circulaire economie zou het nóg mooier zijn… als de stad ook weer wat terug kan geven aan het land. Daarom gaat de gemeente verkennen of boeren (in de buurt van Amsterdam) compost of mest uit de stad kunnen gebruiken. In eerste instantie willen we een kleine proef doen met ongeveer vijf boeren die meedoen aan een experiment, waarbij ze de helft van een veld op de voor hun gebruikelijke manier bemesten en de andere helft met mest of compost uit de stad. De gemeente wil graag weten hoe de compost uit de stad bevalt, en of de boeren verschil merken, bijvoorbeeld in groei van de gewassen, oogst of opbrengst.

En die compost uit de stad… wat is dat dan? Het gaat om een pilot met gecomposteerd gft-afval van Amsterdammers. Amsterdam is namelijk net weer begonnen met gft inzamelen. Jarenlang gooiden ze hun gft bij het restafval: zonde! Want dat wordt verbrand en alle nutriënten gaan verloren. Maar nu wordt in drie Amsterdamse buurten gewerkt met een systeem van gesloten bakken voor gft. Alleen mensen die een keycard aanvragen kunnen de bak openen en hun gft er in gooien. Dit betekent in de praktijk dat het zeer schoon organisch afval oplevert, omdat alleen betrokken buurtbewoners die keycard aanvragen. Het afval wordt ingezameld en er wordt compost van gemaakt door Meerlanden. Deze compost is uitgebreid getest en blijkt zeer schoon en van hoge kwaliteit (BRL Keurcompost klasse A).

Maar er wordt ook (nog een beetje onder wetenschappelijk voorbehoud) gewerkt aan een experiment met ‘mest uit Amsterdams afvalwater’. Hiermee bedoelen we nutriënten die zijn teruggewonnen uit rioolwater. Het gaat niet per se om struviet, maar andere experimentele mest-producten uit afvalwater. 

Ben jij een boer in de buurt van Amsterdam en durf jij het aan? Dan komt Mara heel graag met je in contact! Eerst zal ze je wat vragen stellen (waar haal je nu compost of (kunst)mest vandaan?) en daarna bekijken jullie samen of het experiment iets voor jou is.  

👪 Ben jij boer in de buurt van Amsterdam, in voor een mest-experimentje voor échte kringlooplandbouw? Of wil je meer weten over het project? Laat het ons weten via hello@denieuweboerenfamilie.nl, dan brengen we je in contact met Mara van de gemeente! 👪


Nina zoekt... feedback van boeren

Nina zoekt... feedback van boeren

Matchmaking beeld NBF.png

Dit is Nina. Zij is student Business Innovation met een passie voor voedsel & landbouw. Innovaties bedenken, ontwikkelen en realiteit zien worden, is wat ze het liefste wil doen. Ze heeft voor haar studie een restaurant-formule ontwikkeld die bijdraagt aan een duurzaam voedselsysteem🥕🧄. De horeca is hierin de verbindende speler tussen boer en consument, die in dit voedselsysteem ver uit elkaar staan. 

Het zijn spannende tijden voor de horeca. Daarom speelt de formule in op verschillende foodtrends en relevante voedselonderwerpen zoals; korte keten, voedselverspilling verminderen, samenwerking tussen boer en chef en een transparante voedselreis. Uiteindelijk is het voor Nina het belangrijkste om boeren een handvat geven om bij te dragen aan duurzame landbouw. In deze veranderende tijden is het naar haar idee noodzaak om krachten in het systeem te bundelen en gezamenlijk op zoek te gaan naar duurzame mogelijkheden. En dat is wat wij als Nieuwe Boerenfamilie natuurlijk ook willen bereiken👪.

Momenteel zit ze in de ontwikkelfase van haar concept, en om de volgende stap te kunnen zetten, komt ze graag met boeren in contact om feedback te ontvangen. Het liefst zo eerlijk mogelijk.

👪 Ben jij boer en lijkt wil jij Nina helpen door feedback te geven? Of tegelijkertijd zelf wel nieuwe inspiratie opdoen? Laat het ons weten via heleen[at]thefoodhub.org, dan brengen wij jullie in contact. 👪

Loes en Eli zoeken... een boerderij met hart voor de kunsten

Loes en Eli zoeken... een boerderij met hart voor de kunsten

Loes en Eli2.jpg

Dit zijn Loes en Eli. Zij komen beide uit het onderwijs en zijn erg muzikaal. Ze geven al jaren les in verschillende instrumenten aan kinderen en volwassenen. Met die achtergrond willen ze aan een nieuw avontuur beginnen: het opzetten van een duurzaam kunstenaarsdorp voor kinderen. 

Het idee voor deze droom kregen ze van een summer camp voor de kunsten in New Jersey, in de Verenigde Staten (waar ze elkaar ook ontmoet hebben). Deze bijzondere plek, Appel Farm genaamd, is een biologische boerderij waar kinderen in de zomer wekenlang serieus aan de slag gaan met de kunsten, onder andere muziek, dans, theater, fotografie en beeldende kunst. Ook tijdens het schooljaar is het een belangrijk cultureel centrum met cursussen en workshops. De boerderij wordt tevens gebruikt om de kinderen voorlichting te geven over landbouw en natuur.

Nu willen Loes en Eli hun eigen Appel Farm beginnen hier in Nederland en zoeken daarom een boerderij dat net als zij een warm hart draagt voor de kunsten. Een plek waar duurzaamheid en natuur voorop staan en waar ze samen de droom voor een kunstenaarsdorp voor kinderen waar kunnen gaan maken.

👪 Ken jij de boerderij die past bij deze droom? Wil je eens verder praten met Loes en Eli? Stuur dan een mailtje naar heleen[a]thefoodhub.org! Dan brengen wij jullie met elkaar in contact. 👪

Ilse en Sarah zoeken... een tijdelijk thuis

Ilse en Sarah zoeken... een tijdelijk thuis

Sarah en Ilse zoeken een tijdelijk thuis

Dit zijn Ilse en Sarah. Zij noemen zichzelf rondzwervende toekomstboeren 🧭. De afgelopen jaren heb je beiden op veel verschillende boerderijen kunnen vinden, waar ze voor kost en inwoning aan het werk gingen om alles te leren over hun passie: regeneratieve landbouw. Op al die boerenerven vonden ze telkens een nieuw puzzelstukje over hoe je als boer met de natuur kunt samenwerken. En op die manier zorg draagt voor je bodem, biodiversiteit en bijvoorbeeld de watercycli. Komend gaan ze het anders aanpakken. Dan willen ze een heel teeltseizoen op één plek meewerken om zo van alle hapjes kennis die ze hebben opgedaan, een geheel 🙌 te maken. 

En die kans hebben ze gekregen! Sarah en Ilse gaan zes maanden tot een jaar stage lopen bij een biologische boerderij en een tuinderij in (de buurt van) Wageningen. Erg tof. Daarom zoeken ze vanaf eind november een uitvalsbasis in de buurt van Wageningen waar ze tegen een kleine huur of door mee te helpen op het erf, de stageperiode kunnen doorbrengen. 

Ken of heb jij een tijdelijk thuis 🏠 voor Sarah en Ilse? Help jij deze energieke, gemotiveerde toekomstboeren hun toekomst een stapje dichterbij te brengen?

👪 Stuur dan een mailtje naar heleen@thefoodhub.org! Dan brengen wij jullie met elkaar in contact. 👪

Johannes en Joanne zoeken... een groot publiek

Johannes en Joanne zoeken… een groot publiek

Burgerboerderij De Patrijs - De Nieuwe Boerenfamilie .jpg

Dit zijn Johannes en Joanne. Begin 2021 begint voor hen een nieuw avontuur, wanneer ze een gangbare melkveehouderij in Vorden, Gelderland gaan overnemen. Een prachtige plek waar heel veel gaat veranderen! Want dat jaar dopen zij het bestaande boerenerf om tot een burgerboerderij. Dat klinkt niet alleen gaaf, maar is ook een goed concept. Het wordt een boerderij waar consumenten in een straal van 15 kilometer lid kunnen worden en hun zuivel, vlees, groente en fruit direct kunnen afnemen, of van grotere afstand via afhaalpunten. En dat alles voor een prijs waar de boerderij zelfstandig kan bestaan. Johannes en Joanne zijn hard aan de slag om van hun droomboerderij een realiteit te maken.

Beiden zijn expert op het gebied van natuurprocessen. Samen willen zij het bestaande graslandschap herstellen, lokale kringlopen gaan sluiten en vooral bewijzen dat het ook als middelgroot gangbaar bedrijf mogelijk is een andere weg in te slaan.

Inspirerend nietwaar? Johannes en Joanne willen dit verhaal graag delen met een groot publiek (en daar helpen wij als Nieuwe Boerenfamilie natuurlijk graag aan mee door deze oproep te plaatsen). Maar onze familie kent nog veel meer talenten en creatieve ideeën. Dus heb jij een super goed idee over hoe ze met hun visie nog meer mensen kunnen bereiken? Of wil jij zelf Johannes en Joanne helpen bij het uitdragen van hun missie? 

👪 Stuur dan een mailtje naar heleen@thefoodhub.org! Dan brengen wij jullie met elkaar in contact. 👪

Bennie en Monique zoeken... vakantiegangers

Bennie en Monique zoeken... vakantiegangers

bennie.jpg

Ben je (last-minute) vakantie plannen aan het maken? Logeren bij de boer is een geweldige optie voor vakantie in eigen land! Het boerenleven ervaren, de producten van de boer direct op het erf proberen en tot rust komen in de vrije natuur. Bij Gelderlands melkveehouder en Boerenversneller deelnemer Bennie en Monique kan dit alles helemaal contactloos en coronaproof 🙌. 

Op Boerderij De Weiden zit je tussen de dieren, koeien, alpaca’s, kippen, pony’s, varkens en geiten. ‘We willen de mensen heel graag laten ervaren en beleven wat wij elke dag op de boerderij beleven.’ En op de boerderij gebeurt heel veel, want naast dat de koeien dagelijks gemolken moeten worden, heeft Bennies vrouw Monique heeft haar eigen (paarden)coachingpraktijk op het erf, en ook voor educatieprogramma’s kun je bij dit bijzondere kleinschalige melkveebedrijf terecht. Het is voor Monique en Bennie juist het multifunctionele aspect van hun boerderij dat het bijzonder maakt. 

Wil je logeren in de achterhoek? Deze zomer het échte boerenleven ervaren? Stuur een mailtje naar heleen@thefoodhub.org! Dan brengen wij jullie met elkaar in contact.