De Nieuwe Boerenfamilie

Dim en Marco zoeken... ondernemers met verstand van eiwitten

Dim en Marco zoeken... ondernemers met verstand van eiwitten

Dim3.jpg

Dit zijn Dim en Marco. Zij zijn allebei ontwikkelaar van een campus die zich volledig bezig gaat houden met de eiwittransitie. Oftewel, de verschuiving van de consumptie van dierlijke eiwitten naar plantaardige 🌱 eiwitbronnen. De campus heeft als ambitie bedrijven te faciliteren die bijdragen aan deze transitie en is gevestigd in Beers, onder Nijmegen. Vandaar ook de naam van de campus: Eiwitcampus Beers.

Uniek aan de campus is de combinatie van landbouwgrond met kantoor, opslag en zelfs laboratoriumruimte. Bedrijven op de campus kunnen daardoor veel verschillende kanten op. Zo zal er door een team onderzoekers uitgebreid onderzoek worden gedaan naar bijen 🐝 (natuurlijk onmisbaar in de voedselketen), zal een energiebedrijf een pilot starten voor zonnepanelen en landbouw en verwachten ze ook dat een innovatieve pluimveestal zal aanhaken op de campus. 

In deze fase zoeken Dim en Marco ondernemers of startups die zich op de Campus willen vestigen. Zoals ze het zelf verwoorden: ‘De circulaire proefboerderij geeft ruimte aan ondernemers die onderdeel uit willen maken van een open innovatiemodel waarbij grenzen in de agrosector verlegd worden’. Gevestigde eiwitbedrijven zijn welkom, maar vooral ook startende ondernemers die zich nu in de fase van ontwikkeling naar productie bevinden.

 👪Dus ben jij een bestaande ondernemer of innovatieve startup, en houd je je bezig met eiwitten? Misschien is de Eiwitcampus wel de plek voor jou! Laat van je horen via heleen@thefoodhub.org, dan brengen wij jullie in contact. 👪

Marrit zoekt...creatieve businesscoach

Marrit zoekt.. creatieve businesscoach

Marrit.jpg

Dit is Marrit. Marrit maakt zogeheten statement zuivel🥛, zuivel die meer dan alleen lekker is. De zuivelproducten van Marrit dragen altijd het verhaal met zich mee over de relatie die ze heeft met de natuur en de mensen om haar heen. De melkveehouderij van Marrit boert al sinds 2000 biologisch. De vijftig koeien 🐄 komen veel buiten, om op de 32 hectare weiland verschillende soorten gras te eten en slootwater te drinken dat niet vol zit met meststoffen. “Meer met minder melk” is Marrit’s motto als het gaat om het vervaardigen van lokale en kleinschalige zuivelproducten. Op zoek naar de lekkerste dikke yoghurt is ze constant bezig te kleine schakeltjes die de smaak beïnvloeden te verbeteren.

Langzamerhand lukt het haar ook steeds beter om de verhalen over het landschap en haar achtergrond te verweven met nieuwe producten met speciale herkomst. Zoals bijvoorbeeld bij de zeldzame huisdierrassen die op de boerderij rondlopen. 

De vraag waar Marrit nu tegenaan loopt: Hoe zorg ik ervoor dat mijn business case ook op orde is? Meerdere keren is ze gestart met het schrijven van een ondernemersplan voor haar bedrijf, maar het lukt niet om het alleen op te lossen. Marrit zoekt daarom een creatieve businesscoach 🎨 die haar langere tijd wil ondersteunen om het beste uit haarzelf te halen. Het liefst iemand die kan helpen met het opstellen van concrete financiële doelstellingen en die haar durft te prikkelen tot groei en verandering.

 👪 Ben jij een business coach met creatieve aanpak? Of ken je iemand die Marrit kan helpen de volgende stap te zetten voor haar bedrijf? Laat het ons weten via heleen[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie in contact. 👪

Winny zoekt... bitterbal expert

Winny zoekt... bitterbal expert

winny2.jpg

Waarde vinden in je producten vraagt soms om enige creativiteit. Die creativiteit vonden natuurboeren Winny en Arjen in een wel heel verrassende vorm: de bitterbal. Van de pompoenen en veldbonen van hun land hebben zij met een chef 👨‍🍳 een recept bedacht voor een heerlijk frituurhapje. En die biologische bitterballen smaken enorm goed! Nu zoekt Winny naar een bedrijfje dat op kleine schaal bitterballen kan produceren met hun lokale ingrediënten🍠🥬.

Een bitterbal is een genot bij de borrel, die nog lekkerder smaakt met een goed verhaal. Zo ook het verhaal van Winny. Het landgoed waarop zij samen Arjen boert, gaat uit van de principes van kringlooplandbouw. Waarin grondstoffen niet uit het proces verdwijnen, maar die zich in een cirkel blijven bewegen (dus net zo rond als een bitterbal).

Zij zien het als hun persoonlijke taak om zorg te dragen voor de bodem, de gewassen, de dieren, de natuur en het landschap. Ook werken ze samen met een hogeschool en hopen hierbij een inspiratie 💡 te zijn voor studenten en andere boeren. Binnen het verdienmodel van hun bedrijf willen ze zo zoveel mogelijk hun producten direct aan de consument verkopen. Naast onder andere kaas, haver, muesli, spitskool, bieten en boerenkool behoort straks ook de bitterbal tot hun assortiment.

 👪 Ben jij een bitterbal expert? Zou jij voor Winny bitterballen kunnen produceren en ben je -bij voorkeur- werkzaam in de Achterhoek? Laat het ons weten via heleen[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie in contact. 👪

Pien zoekt... boerengezinnen voor op tv

Pien zoekt... boerengezinnen voor op tv

pien

Dit is Pien. Pien werkt voor SkyHighTV 📺, je kent het misschien wel van de tv-programma’s De Slimste Mens, Over Mijn Lijk of Het familiediner. Ze zijn nu bezig met het maken van een nieuwe serie over het boerenleven, waarin Nederlandse boeren aan het woord komen. Daarom is Pien op zoek naar trotse boerengezinnen die op landelijke tv hun verhaal willen vertellen. 

Wij zouden het ontzettend leuk vinden om boeren uit onze Nieuwe Boerenfamilie op de beeldbuis te zien! Eerder zagen we boer Theo bij EenVandaag, boerin Annette bij RTV Oost en boeren Joost en Stefan waren zelfs te zien op de Taiwanese televisie. Bij allen zagen we hoeveel mooie en belangrijke dingen er gebeuren op Nederlandse boerderijen.

Voorbeelden van vragen die Pien je zou willen stellen: ‘Hebben jullie een bijzonder verhaal of een spannend jaar voor de boeg? Werkt bij jullie het hele gezin mee of merk je juist dat je kinderen hele andere richtingen op willen? Lopen jullie aan tegen strenge regels en heeft dit jullie werk veranderd? Of wil je gewoon graag laten zien hoe het dagelijks leven er bij jullie uitziet?’

 👪 Lijkt het jou leuk om met je gezin aan een groot publiek jullie verhaal te vertellen? Laat het ons weten via heleen[at]thefoodhub.org, dan brengen wij jullie in contact! 👪

Deirdre en Lysette zoeken... een werkplek op jouw boerenerf

Deirdre en Lysette zoeken... een werkplek op jouw boerenerf

deirdre2.jpg

Deirdre en Lysette hebben een droom. Beiden zijn ze ondernemer en willen een werkplek vinden óp een boerenerf 🏡. Dus een plek waar ze samen met hun klanten aan de slag kunnen. In een schuur, dichtbij de natuur. Want juist op die groene plek is waar ze ‘extra zuurstof’ hopen te vinden. Zuurstof (O4) voor de kern van hun werk: Ontspannen, Ont-moeten, Ontdekken en Ontwikkelen. En het werkt twee kanten op, want dit is een mooie manier om ook op een boerderij voor extra bedrijvigheid te zorgen.

Deirdre en Lysette noemen boeren ‘enorm mooie ondernemers’. Vanuit ieder hun eigen bedrijf begeleiden ze allerlei soorten ondernemers en professionals in persoonlijke ontwikkeling, voor het team of de organisatie. Niet zo gek dus dat ze het liefst samen met boeren op een erf wil werken, ieder vanuit eigen expertise.

Zij zoeken een werkplek om voor langere tijd te huren en dan het liefst in de buurt van Leidschendam-Voorburg, Delft, Delfsgauw, Voorschoten Schuur. Ben jij of ken jij een boer met ruimte op je erf of zou je samen met Deirdre en Lysette een ruimte willen inrichten?

👪Laat van je horen via heleen[at}thefoodhub.org, dan brengen wij jullie in contact 👪

Olivier en Emma zoeken...gras voor hun waterbuffels

Olivier en Emma zoeken... gras voor hun waterbuffels

Fandi.jpg

Van de melk van waterbuffels kan je heerlijke mozzarella maken. Dat is wat Olivier en Emma willen gaan doen, al moeten ze nog wel leren precies hoe. Inmiddels hebben ze twaalf waterbuffels 🐃 aan hun boerenfamilie toegevoegd en die staan op dit moment te grazen op geleend land. Nu zijn ze opzoek naar een eigen boerderij waar we ze bedrijf kunnen beginnen. Een plek met genoeg grasland waar de buffels, die overigens erg knuffelig schijnen te zijn, kunnen grazen en poedelen. 

Olivier en Emma komen allebei uit de stad, Haarlem om precies te zijn, echte stadse kinderen zijn ze nooit geweest want ze droomden er beide al sinds jonge leeftijd over om boer te worden en de natuur in te duiken. De visie die zij hebben voor de boerderij is een toekomstbestendige bedrijf: een boerderij die de grond beheert, waar eigen producten worden gemaakt én met een sterke verbinding tussen boer en burger. Oftewel, waar de drie B’s: Boer, Burger en Buffel in balans samenwerken. Ze hebben voor zichzelf al een duidelijk doel gesteld, want op 2 april 2021 is de eerste mozzarella klaar.

👪 Weet jij en geschikte, grassige boerderij waar Emma, Olivier en de twaalf waterbuffels hun droom kunnen waarmaken? Laat je horen via heleen [at] thefoodhub.org, dan brengen wij jullie in contact 👪

Matthijs zoekt... Amsterdammer met liefde voor lokaal voedsel

Matthijs zoekt… Amsterdammer met liefde voor lokaal voedsel

matthijs.jpg

Matthijs Post zette ProeVkantoor op. Met een netwerk van meer dan 60 telers in Noord-Holland brengt ProeVkantoor duurzaam geteelde groenten en fruit rechtstreeks van de teler op het bord van de consument 🍎🥒🥕

Matthijs: “Mijn telerscollectief wil graag meer lokaal leveren en die potentie is er zeker in metropool Amsterdam. Ze zien hun verse producten vaak verpest worden in de (onnodig) grote logistieke keten en hierdoor wordt veel verspild. Dat is uiteraard tegen het zere been van onze telers. Ik ben nu op zoek naar een partner die ProeVkantoor kan realiseren in regio Amsterdam. Iemand met dezelfde gedrevenheid en passie voor onze (h)eerlijke Noord-Hollandse producten. Iemand die een netwerk gaat creëren van afhaalpunten/ambassadeurs om zo de pakketten van ProeVkantoor snel en met zo min mogelijk milieubelasting bij klanten kan krijgen.” ⁣

Matthijs zoekt dus een partner om het ProeVkantoor-netwerk uit te breiden in en om #Amsterdam. Ben jij (of ken jij iemand die...):⁣

👨‍🌾 Het eens met Matthijs’ stelling dat telers een eerlijke prijs moeten krijgen voor hun producten?⁣

😁 Een gedreven en enthousiaste persoonlijkheid?⁣

👪 Een netwerker, die Amsterdam en omstreken goed kent?⁣

Dit is een betaalde opdracht, de vergoeding en tijdsinvestering kun je met Matthijs bespreken.

Ben jij die Amsterdammer met liefde voor lokaal geteeld voedsel? 👪 Laat van je horen via heleen(at)thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Tim zoekt... inspirerende boeren

Tim zoekt…inspirerende boeren

Tim oproep.jpg

Dit is Tim. Tim is milieueconoom en gaat binnenkort een stukje grond huren om ook zelf te ervaren hoe het is om voedsel te verbouwen. En dan op een regeneratieve manier. Om te kunnen beginnen is hij op zoek naar inspiratie. Daarom klopte hij aan bij De Nieuwe Boerenfamilie, want hij zag al veel Familieleden met mooie en gedurfde plannen voorbij komen.

Inspiratie voor zijn eigen stukje grond hoopt hij te vinden door met verschillende boeren in gesprek te gaan. Over moeilijkheden waar boerenbedrijven tegenaan lopen, die net als hij op zoek zijn naar verandering óf over de uitdagingen van boeren die ook een nieuw landbouwmodel hebben opgezet. Het maakt niet uit waar je bedrijf is, Tim komt graag bij je langs.

In ruil voor inspiratie wil Tim je ook iets aanbieden. Hij weet als milieueconoom namelijk ook heel veel op het gebied van biodiversiteit, water- en luchtkwaliteit en wil je hier graag over adviseren. Hij zou graag willen kijken hoe hij je bedrijf op die fronten kan ondersteunen, een bepaald proces op jouw erf te analyseren of nog niet ontdekte waarde te vinden.

Mag Tim binnenkort langskomen op jouw boerenbedrijf? 👪 Laat van je horen via heleen(at)thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Thijs zoekt... groeiende voedselbedrijven

Thijs zoekt… groeiende voedselbedrijven

Thijss.jpg

Ben jij (of ken jij) een voedselondernemer? Zet jouw bedrijf zich in in de transitie naar een houdbaar voedselsysteem? Focus je hierbij op korte ketens, regeneratieve landbouw, de principes van de circulaire economie of een lagere klimaat impact? Dan zoekt Thijs van Impact Hub jou! Doe mee aan de Impact Hub Food Chain accelerator, die i.s.m. De Nieuwe Boerenfamilie tot stand komt.

Voor dit accelerator-programma selecteren we ondernemers van groeiende bedrijven mét bewezen concept. Het doel is van maart t/m juni 2020 deze ondernemingen klaar te stomen voor verdere financiering, groei en natuurlijk impact van hun bedrijf.

Tijdens verschillende excursies, training- en strategiesessies bouw je aan je verdienmodel en je groeistrategie. Daarbij krijg je toegang tot het food ecosystem, het (internationaal) netwerk van impactmakers en De Nieuwe Boerenfamilie. Aanmelden kan t/m 11 januari 2020. Zeker aanbevolen!


Meer informatie, alle data, aanmeldvoorwaarden en de link om je direct aan te melden vind je op de website van Impact Hub.


Suzan zoekt... sociaal ondernemer (in spe)

Suzan zoekt… sociaal ondernemer (in spe)

suzan zoekt sociaal ondernemer.jpg

Suzan is oprichter van het Hoe Dan Wel Lab, een traject waarin jonge mensen worden opgeleid tot sociaal ondernemer en ondertussen aan een concrete opdracht werkt. En nu zit daar een opdracht tussen die we zelf hadden kunnen bedenken! En die zó leuk is, dat we Suzan graag helpen zoeken naar de perfecte kandidaat.

Ben jij de (startende) ondernemer van een platform waar scholieren kennismaken met de makers van Nederland? 👪

Een belangrijk pijnpunt van de boeren op het Malieveld deze herfst is een gebrek aan waardering voor hun vak. En niet onterecht. Weten we nog hoe ons vlees wordt bereid, hoe ons brood wordt gebakken en kleren worden gemaakt? Weten we nog wat voor werk dit is? Kunnen wij die kloof tussen het ambacht en de burger overbruggen?

Het idee van deze Hoe Dan Wel Lab-opdracht is dat er een platform komt als verbinding tussen alle scholen in Nederland en de Nederlandse maakindustrie. Ieder kind moet de mogelijkheid krijgen om tijdens zijn of haar schoolperiode een boerderij en twee ambachten te hebben bezocht.

Het doel van dit platform is om:

  • de kloof te overbruggen tussen boer, ambacht en de brede samenleving

  • elk kind inzicht te geven in welke beroepen er eigenlijk allemaal zijn. Hier zit ook een meerwaarde voor brancheorganisaties om betrokken te zijn.

Opdrachtgever

Roelof-Pieter Boerma is een ondernemer die het belangrijk vindt dat zo’n platform van de grond komt. Zelf ontbreekt het hem aan tijd om het te ontwikkelen. Met zijn kennis en netwerk, en door deze plek in het Hoe Dan Wel LAB te financieren, wil hij bijdragen aan het ontstaan hiervan. Jij bent echter de persoon die het platform vormgeeft om het uiteindelijke doel te bereiken.

Opdracht

In de komende zes maanden zet jij de eerste stappen voor het oprichten van het platform. Je onderzoekt welke initiatieven er al zijn, welke samenwerkingen mogelijk zijn en waar blinde vlekken zitten. Je legt contacten met mogelijke stakeholders: ministeries (onderwijs, landbouw), branchorganisaties, onderwijsinstellingen, etc. Het idee is om in jaar 1 een pilot te draaien om zo snel mogelijk te leren waar kansen en knelpunten liggen.

In het Hoe Dan Wel LAB leiden we je op tot sociaal ondernemer. Naast de opleiding, de kans om zelf iets nieuws te starten en goede begeleiding van Roelof-Pieter Boerma, krijg je een vergoeding van EUR 3000,- (ex btw) over het hele traject van zes maanden op basis van 2 dagen per week. Wil je er meer tijd in stoppen, dan kunnen we in gesprek over de vergoeding.

Wie ben jij?

Je bent ondernemend en hebt de wens om de samenleving met elkaar in verbinding te brengen. Je kunt verschillende partijen bij elkaar brengen en weet te overtuigen. Een zekere mentale flexibiliteit is gewenst, omdat dit platform veel vormen kan aannemen. Het belangrijkste is het einddoel, niet perse de vorm waarin. Je durft beslissingen te nemen, het starten van een onderneming gaat gepaard met het nemen van talloze (kleine) beslissingen, jij durft de knoop door te hakken en een richting te kiezen, ben jij die persoon?

Details

Je neemt als trainee deel aan het programma Hoe Dan Wel Lab, een programma van zes maanden in een tweewekelijkse bijeenkomst. Startdatum van het programma is 17 januari 2020. Check alle verdere details hier.

De sluitingsdatum is 8 december 2019, dus wees er snel bij. Op 12 en 13 december staan de gesprekken gepland.