De Nieuwe Boerenfamilie

Waas zoekt… melkveehouders die witte bonen willen telen

Waas zoekt… melkveehouders die witte bonen willen telen

1.png

Dit is Waas. Waas is op zoek naar melkveehouders die naast het houden van koeien ook witte bonen willen groeien. Waarom witte bonen vraag je je af? Nou, ook daar kan je (vegan) kaas van maken.

Waas werkt voor de organisatie reNature. reNature ondersteunt boeren in hun transitie naar regeneratieve landbouw. Een van zijn projecten is in samenwerking met Willicroft: een plantaardige kaasmakerij in Amsterdam. Zij maken cheddar cheese, feta-blokjes en parmigiano, maar dan geheel plantaardig. Een essentieel ingrediënt voor deze vegan kazen is de witte boon; een kosteneffectief gewas met een hoge kwaliteit aan plantaardige eiwitten. Door deze witte boon bij een Nederlandse boer in te kopen, in plaats van bij een boer in India, Myanmar of Brazilië (waar bonen veelal worden verbouwd) wil Willicroft de ecologische voetafdruk verlagen én stimuleren zij de lokale korte voedselketens. Een leuke boonus, toch?

Maar waarom zou je als melkveehouder witte bonen gaan telen? Nou, volgens Waas zijn daar een aantal redenen voor. Inspelen op de groeiende vegan kaas markt biedt opties om je bedrijf te diversifiëren en het is natuurlijk een welkome inkomstenbron. Daarnaast doen de bonenplanten de bodem, de biodiversiteit en het ecosysteem er een groot plezier mee. Denk aan een hogere opname van koolstof in de bodem, een stijging in de lokale biodiversiteit en het herstellen van ecosystemen. 

Logischerwijs zullen boeren, die er (vegan) kaas van gegeten hebben, als voorbeeld dienen voor andere boeren die het ook wel zien zitten om op deze manier mee te bewegen met de eiwittransitie. Heeft Waas je hiermee overtuigd? 

👨‍👩‍👦Dus ben of ken jij die melkveehouder die het wel ziet zitten om witte bonen te telen voor het vegan kaasplankje bij die hipstertent op de hoek? Stuur dan een mailtje naar dieuwertje@foodhub.nl. Wij brengen jullie graag met elkaar in contact! 👨‍👩‍👦