De Nieuwe Boerenfamilie

Hoe gaat het nu met de boeren?

Boerenversneller091020-14.jpg

Hoe gaat het nu met de boeren?

In 2019 boden we de Boerenversneller voor het eerst aan. Hét acceleratorprogramma speciaal voor boeren die duurzame verandering, groot of klein, op hun bedrijf willen doorvoeren. De eerste editie was een succes, al zeggen we het zelf, maar de tweede keer gaat alles natuurlijk nóg soepeler. Toch? Nouja, we konden natuurlijk niet weten dat er een globale pandemie tussen zou komen… De tweede Boerenversneller kwam dus wat later op gang dan we hadden gewild. Maar inmiddels zijn we helemaal van start! Zowel online en offline en met een hele gevarieerde groep super-gemotiveerde deelnemers. Een tussentijds verslag.

Dag 1: online familie-uitbreiding

Oorspronkelijk zou dit Boerenversneller-traject half maart 2020 van start zijn gegaan. Maar na een aantal persconferenties en maatregelen realiseerden we ons dat we het anders moesten aanpakken. Net als de rest van de wereld hoopten we op een snelle verlossing via het virus, maar dat viel tegen... En dus gingen we in september alsnog van start - met een online eerste sessie. We vonden het best spannend om de aftrap van zo’n intensief traject van zes maanden digitaal te doen. Maar uiteindelijk werkte het prima: we konden heel gericht aan de slag en voor veel van de boeren vielen er gedurende de dag al de eerste kwartjes. Ook gaf digitaal ontmoeten ruimte voor een uitbreiding van de Familie, waar we nog niet eens aan gedacht hadden. Een van de boeren vroeg: “Is het goed als mijn man er ook even bij komt zitten?” Ja natuurlijk!

>> Hier ontmoet je de veertien Boerenversnellers van 2020! 

aantekeningen Anne van Lith

De eerste Boerenversnellerdag ging helemaal over ‘de voedseltransitie’ en hoe je dit grote, complexe onderwerp naar de realiteit van je eigen erf vertaalt. De theorie kwam van Mr. Voedseltransitie himself, Joris Lohman, met wie de deelnemers in gesprek gingen naar aanleiding van zijn online college voedseltransitie. En de praktijk kwam van twee inspirerende voorbeelden, boeren die al volop ‘in transitie’ zijn: Jaring Brunia (Boer Brunia) en Annechien ten Have (Hamletz)! Al met al een geslaagde online kick-off, zo vond ook deelnemer Kasper, die zijn ideeën over eerlijke prijzen voor de boer na afloop van de eerste programmadag verwerkte in een scherpe Agrio-column.

>> Lees meer over dag 1 van de Boerenversneller

Ragna.jpg

Dag 2: ongemakkelijk leiderschap 

Door naar dag twee, en hoera, die kon offline plaatsvinden! Onder leiding van coach Ragna Heidweiller gingen de deelnemers, die elkaar op deze dag voor het eerst ontmoetten, aan de slag met een sessie persoonlijk leiderschap. Want bedrijfsvernieuwing klinkt hartstikke leuk, maar vernieuwing begint bij jezelf. Vandaar de vraag van deze dag: wie ben jij, waar sta je precies, en waar wil je naartoe? Wat was het fijn om elkaar op deze dag voor het eerst de spreekwoordelijke hand te schudden en in de ogen te kunnen kijken. Ook al waren de oefeningen die bij een workshop persoonlijk leiderschap horen niet voor alle boeren even makkelijk: “„Dit is echt níks voor mij,” zucht een boer tijdens het geconcentreerd schillen van een appel,” zo schreef Ragna na afloop in haar column. “Het is de eerste keer dat de boeren elkaar in levenden lijve ontmoeten en een van de opdrachten is mindful een appel eten. De sceptici probeer ik mee te krijgen door de weerstand te benoemen die zij voelen bij woorden zoals ‘mindfulness’ en ‘terug naar je ademhaling’. Dat het voor sommigen ‘niks is’, komt niet als een verrassing. Vandaag gaan we wel meer dingen doen die ongemakkelijk of spannend voelen…” 

Boerenversneller091020-38 (1).jpg

Dag 3: Sparc Kitchen, hip Amsterdam

Waar op dag twee al was geprobeerd de boeren enigszins uit hun comfort zone te trekken, gebeurde dat op dag drie al helemaal! Om te beginnen al uit hun geografische comfort zone: de boeren, die in alle uithoeken van Nederland werken, kwamen in alle vroegte naar het ultrahippe Sparc Kitchen in Amsterdam. In deze keuken worden producten voor de horeca ontwikkeld, maar je zult hier geen ei, geen hertenbiefstuk en geen zuivelijs tegenkomen. Sparc Kitchen maakt alleen maar vegan producten. Wat hadden onze veehouders en ijsmakers er dan te zoeken? Nou, precies dat: een kijkje in de keuken van de stadse ‘trendsetters’. Experts/trendsetters als Marten Verdenius van MOMA (verbinding tussen boer en stad), Margot Vandervoort van Willicroft (plantaardig/vegan eten), Samuel Levie van Brandt en Levie (goed gehouden vlees waar de consument meer voor wil betalen) en Drees Peter van den Bosch (korte ketens) kwamen langs om de boeren te inspireren. Nadia Zerouali praatte de deelnemers bij over het belang van diversiteit in voedselcultuur - een onderwerp waar zij zich al jaren mee bezighoudt. Vegan kaas, ultra-korte ketens en diversiteit in de voedselcultuur... Een heleboel inspiratie om weer mee naar huis te nemen! 

Boerenversneller091020-30.jpg

En, vonden de boeren het zelf ook een inspirerende dag? Lees de column van deelnemer Marije om erachter te komen! 

En nu?

We zijn halverwege het programma - de boeren hebben nog twee programmadagen voordat ze op 10 december tijdens de Boerenfamiliedag (save the date en meld je alvast aan!) hun plannen mogen pitchen. Ze zijn allemaal op hun eigen manier druk bezig met het uitdenken en vormgeven van hun plannen. Er gebeurt genoeg en we kunnen niet wachten om jullie in december te kunnen laten zien waar de boeren al die tijd zo hard aan hebben gewerkt. Stay tuned! 

>> Meld je alvast aan voor De Nieuwe Boerenfamiliedag op 10 december!

>> Bekijk hier alle foto’s van dag 3 van de Boerenversneller

Meer weten over het Boerenversneller traject? Lees mee! Of wil je volgend jaar met jouw bedrijf deelnemen? De inschrijving is geopend en kan tot 11 januari 2021!