De Nieuwe Boerenfamilie

De boeren mochten eindelijk beginnen: dag 1 van de Boerenversneller

Selfie Boerenversneller

De boeren mochten eindelijk beginnen: dag 1 van de Boerenversneller

Afgelopen vrijdag startten we met 14 razend enthousiaste boeren aan de eerste dag van de Boerenversneller. Het thema van de dag: Boer zoekt transitie. Nadat we in de ochtend  incheckten, doken we diep in de theorie van transities: hoe ziet de veranderende wereld eruit? Wat betekent transitie voor mijn eigen onderneming? In de middag maakten we kennis met twee ondernemers die ‘zelf al transitie hebben gemaakt’.

Eerlijk is eerlijk. We vonden het best spannend om de aftrap van zo’n intensief traject van zes maanden digitaal te doen. En hoewel digitaal, zo achter je laptop, niet de ervaring geeft van écht bij elkaar zijn, was het voor een dag als deze eigenlijk een hele goede uitkomst. We konden gericht aan de slag en voor veel van de boeren vielen er gedurende de dag al de eerste kwartjes op hun plek. Ook gaf digitaal ontmoeten ruimte voor een uitbreiding van Familie, waar we nog niet eens aan gedacht hadden. Een van de boeren vroeg: “Is het goed als mijn man er ook even bij komt zitten?” Ja natuurlijk!

Hoe gaat het nu met iedereen? Inchecken via de Hangout

Hoe gaat het nu met iedereen? Inchecken via de Hangout

Van paard en wagen naar auto

Met Joris Lohman (initiatiefnemer van NBF) gingen we in gesprek over de transitietheorie (in 25 minuten leer jij er ook alles over!). Vanuit die basis waren de connecties met de boerenbedrijven snel te maken. Veel van de grote trends die Joris besprak waren erg herkenbaar. 

Er kwamen veel grote vragen naar boven: wanneer is een transitie eigenlijk geslaagd? Wat betekent transitie voor de individuele ondernemer? Een terugkerend onderwerp was het verdienmodel: moet een transitie daar niet om draaien? Zowel Els U., Peter, als Joris benoemden dat, naast dat een toekomstbestendig bedrijf moet beantwoorden aan de uitdagingen van deze tijd, een goed verdienmodel een van de hoekstenen van verandering is.

Tijdens dag #1 bleek hoe uiteenlopend de vragen zijn waar de boeren tegenaan lopen. Benieuwd welke dat zijn? Check alle profielen.

Transitie op het boerenerf komt ook heel dichtbij: vaak gaat het om een familiebedrijf. Je wilt het anders doen, maar ga je een stal slopen die je vader heeft gebouwd? Emoties en transitie liggen misschien wel dichterbij elkaar dan je zou denken.

Ook verandering is niet makkelijk. Het is hard werken om succes te hebben. Neem bijvoorbeeld de komst van de auto. Die verscheen in een wereld waarin we nog gewend waren aan paard en wagen. Het was een handig ding, maar je had nog geen mogelijkheid ermee te rijden. Pas met de komst van de verharde wegen kon je er echt mee vooruit. En zo werkt dat ook een beetje met boeren in de transitie.

Benieuwd hoe Boerenversneller dag #1 en #2 voor hun voorgangers in 2019 waren? Lees het verslag nog eens terug.

Meten is weten

Het is enorm waardevol te leren en geïnspireerd te raken door mensen die je voor zijn gegaan. In de middag ontmoetten we daarom twee ondernemers de beiden een hele andere transitie doormaakten. Niet omdat zij de waarheid in pacht hebben, maar omdat zij lessen hebben te delen over de uitdagingen die je tegenkomt als je het anders wilt doen. Wat was hun aanpak, waar liepen ze tegenaan en hoe blijven ze toch geloven in hun dromen?

Als eerste spraken we Jaring Brunia - of Boer Brunia - (ook een van de Boerenversneller coaches) die met zijn bedrijf de transitie maakte naar biologisch dynamisch. Hij leerde ons over hoe je van punt A naar B kunt komen door vanaf het begin al doen ‘alsof je er bent’. Dat doe je door, als je nog bij A bent, heel sterk te geloven in en verbeelden hoe je B er uit ziet.

En van Annechien Ten Have – Mellema, van Hamletz, lange tijd voorzitter van de LTO vakgroep varkenshouderij, leerden we het belang van testen. Bij de vakgroep leerde ze veel over dierenwelzijn en ging steeds meer over zichzelf en haar bedrijf nadenken. Het leek een grote vraag: hoe kan ik dierenwelzijn vormgeven binnen mijn bedrijf? Ze is vervolgens kleinschalige testen gaan ontwikkelen. En herhalen, en aanpassen. Door deze testen ontdekte ze wat wel en niet werkte, voordat ze haar bedrijf volledig anders inrichtte.

De take-away van beide ondernemers? Je hebt een lange adem nodig als je tegen de grenzen van het systeem aanloopt. Maar er leiden meerdere wegen naar jouw punt B. Zolang je in B blijft geloven, een aanpak kiest die bij jou past, kleine stappen en successen viert, en de juiste mensen om je heen verzameld, dan gaat het je lukken.

Reacties van Anne, Bennie, Els, Erik en Marijke

Reacties van Anne, Bennie, Els, Erik en Marijke

Kortom, wij kunnen na dit geweldige digitale dag niet wachten om in het écht met net zoveel enthousiasme verder te gaan! De boeren ook niet en organiseerden daarom afgelopen maandag de eerste Boerenversneller-Twente borrel.

Ook enthousiast geworden en wil je op de hoogte blijven van de volgende Boerenversneller in 2021? Laat hier je gegevens achter.