De Nieuwe Boerenfamilie

Impact Hub zoekt... startende food-ondernemers

ImpactHubzoektondernemers.jpg

Ben jij (of ken jij) een startende voedselondernemer? Met een fantastisch idee dat de wereld van voedsel gaat veranderen? Gaat jouw idee zorgen voor kortere, eerlijke ketens, stimuleert het regeneratieve landbouw of verlaagt het de milieu-impact? En kan je nog wel wat support gebruiken bij het opzetten van je bedrijf? Dan zoekt Romee van Impact Hub jou! Doe mee aan de Impact Hub Voedselketen Incubator, die i.s.m. De Nieuwe Boerenfamilie tot stand komt.

Voor dit incubatorprogramma selecteren we ondernemers die bezig zijn met de eerste stappen voor een nieuwe onderneming die bijdraagt aan een duurzame voedselketen. Tijdens drie trainingsdagen en vier masterclasses ontwikkel je je businessplan, versterk je je vaardigheden en test je jouw product of service in ons netwerk. Aanmelden kan t/m 11 september. Warm aanbevolen!

Meer informatie, alle data en aanmeldvoorwaarden vind je op de website van Impact Hub.

Sojaboer zoekt... proefkonijnen

Tom zoekt proefkonijnen.jpg

Daar komt-ie aan hoor, met zijn koffer vol verse sojamelk. Tom en zijn collega’s van De Nieuwe Melkboer hebben de afgelopen weken keihard gewerkt om hun Nedersojamelk te verbeteren en te verfijnen. Want om sojamelk echt lékker te maken, daar komt nog best wat bij kijken. En dat is een uitdaging die Tom graag aanneemt. Daarom doet hij ook mee aan de Boerenversneller. Nu zoekt hij enthousiastelingen die hem willen helpen bij het finetunen van de melk. Een testpanel eigenlijk. Mensen die willen proeven, willen meedenken, eerlijk en kritisch durven te zijn en liefst ook nog een beetje verstand van zaken hebben (‘zaken’ van levensmiddelentechnologie tot marketing, maar een gezonde dosis enthousiasme is het belangrijkst!). Wil jij Tom en zijn team helpen om hun plantaardige melk beter, lekkerder, horeca-proof te maken? Word dan PROEFKONIJN van De Nieuwe Melkboer! In Toms eigen woorden: “Mensen hoeven zich bij onze proeven geen zorgen te maken over dierenwelzijn, want onze melk is 100% plantaardig.”

👪 Wil jij samen met Tom en De Nieuwe Melkboer slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Boer zoekt... ontwerper voor huisstijl

Gerard-zoekt-ontwerper.jpg

Hier zie je onze Boerenversneller Gerard - de boer die het lekkerste ijs van Nederland maakt - aandachtig naar een verpakking kijken. Wat maakt nou toch dat hij juist dít product heeft opgepakt en niet dat wat ernaast lag? Wat maakt een verpakking aantrekkelijk? Hoe laat je je huisstijl terugkomen op je eigen producten zodat je een stevig merk bouwt? Nou, als jij die vragen voor Gerard kunt beantwoorden moet je z’n oproep maar eens bekijken op ons platform. Gerard is namelijk op zoek naar een goeie ontwerper die de huisstijl kan maken voor zijn bedrijf. Een ‘verhuisstijl’ eigenlijk, want deze boer heeft zojuist z’n hele bedrijf inclusief alle koeien verhuisd van Drenthe naar het wilde westen (Warmond - hij is nu de buurman van Joost). Dat is natuurlijk een perfect moment voor nieuw fris design! ✨

Ga jij de producten van deze melkveehouder annex ijsmaker branden en zijn huisstijl ontwerpen?

👪 Wil jij samen met Gerard slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Ondernemer/boerenzoon zoekt... mede-innovator

Joost-zoekt-innovators.jpg

Joost begon dit jaar aan de Boerenversneller omdat hij wilde onderzoeken of, en hoe, hij de prachtige boerderij waar hij is opgegroeid - Boerderij De Eenzaamheid in Warmond, vlakbij Leiden - wilde overnemen. En hoe zou dat familiebedrijf er dan uitzien als boerderij van de toekomst? Vanaf nu gaat Joost écht aan de slag met het opzetten van een nieuw concept voor De Eenzaamheid. Hij wil de biologische kaasboerderij naar een hoger plan tillen: een regeneratieve boerderij waar nog meer in harmonie met de natuur wordt geboerd. De kaas gaat hij op een ‘baanbrekende’ nieuwe manier in de markt zetten.

Joost werkt zelf al jarenlang in de innovatiewereld maar nu zoekt hij juist frisse blikken die met hém willen meedenken. ‘Ik ben op zoek naar een ondernemer met passie voor de agrarische wereld, die samen met mij een team wil vormen om het concept verder te ontwikkelen. Dat betekent: klanten interviewen, experts interviewen, werksessies doen… en zo samen de innovatiekansen en behoeften in de markt onderzoeken.’ 

Het gaat in principe om één dag in de week meedenken en samen de boerderij van de toekomst ontwikkelen. Lijkt dit je wat? Check de oproep op ons platform en ga samen met Joost slimmer boeren! 

👪 Wil jij samen met Joost slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Akkerbouwer zoekt... notenteler

Sander-notenteler.jpg

Onze Boerenversneller Sander zoekt een notenteler met wie hij informatie kan uitwisselen! Ben jij - of ken jij - of ken jij iemand die iemand kent - die noten teelt en daar meer over kan vertellen? Dan wil Sander heel graag kennismaken: “Ik wil me graag zelf een beeld kunnen vormen van notenteelt. Hoe het werkt in de praktijk, met oogsten, waar ik aan moet denken, en meer.”

Sander doet mee aan de Boerenversneller omdat hij het gangbare akkerbouwbedrijf van zijn ouders wil omzetten naar een combinatie tussen landbouw en permacultuur. Voor zover hij weet, bestaat zo’n bedrijf nog niet op grote schaal. En aangezien hij er wel een verdienmodel van moet zien te maken, wil hij graag in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn. ‘Is het haalbaar op ons bedrijf? En zo ja, hoe kan ik het dan het beste aanpakken?’ Tijdens het Boerenversneller-traject onderzoekt Sander de overname van het bedrijf van zijn ouders. Lees Sanders verhaal.

👪 Wil jij samen met Sander slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

IJsmaker zoekt... fruit en meer

Gaia-Skoop.jpg

Fruittelers en andere boeren opgelet! Skoop maakt ijs van ingrediënten uit over- en bijproductie. Reststromen dus. “Want als een appel niet perfect rond is,” zegt Gaia, “smaakt ie wel nog steeds super lekker. Hetzelfde geldt voor het koekje dat gebroken is of de aardbei die te klein is. Stuk voor stuk heerlijke ingrediënten die wij maar wat graag toevoegen aan ons ijs.” 

Gaia van Skoop is op zoek naar nieuwe leveranciers voor hun ijs. Het liefst boeren en telers die ze kan helpen bij het verwerken van eventuele reststromen of afgekeurde groenten, fruit, kruiden, zaden, noten, graansoorten. En dat kan van alles zijn. Pruimen, wortels, bierbostel, tijm, tomaat, pepers … en nog veel meer!

🍦🍏🍎🍐🍇🍒

👪 Wil jij samen met Gaia en Skoop slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Erfgoed Bossem zoekt... chef

Annette zoekt kok.jpg

Annette doet mee aan de Boerenversneller. Zij zwaait de scepter op Erfgoed Bossem: ver weg van het massatoerisme vind je daar, op het eeuwenoude boerenerf in Lattrop-Breklenkamp een bijzondere logeeraccommodatie. Sfeervolle boerderijkamers en koestersuites, knusse sterrenkubussen en comfortabele lodgetenten. Naast het logeren zijn gasten welkom aan de Twentse table d’hôte, puur en eerlijk eten volgens het Slow Food principe. Er wordt gekookt vanuit een open keuken met een apart slagerijgedeelte. ⁣

⁣En nu is Annette op zoekt naar enthousiaste zelfstandig werkende kok! Het biologische natuurvlees van de eigen boerderij vormt een belangrijk uitgangspunt voor haar culinaire ambities. Daarnaast werken ze op Erfgoed Bossem zoveel mogelijk met streekproducten. ⁣

 Herken jij jezelf? 

- Je hebt een culinaire opleiding en werkervaring in de horecabranche; 

- Je bent een sterk organisatietalent, verantwoordelijkheidsgevoel en weet anderen daarin positief mee te nemen; 

- Je houdt van eerlijk en puur eten en kunt je vinden in de principes van Slowfood; 

- Je denkt verder dan de keuken en vindt het leuk om direct contact te hebben met onze gasten. Je hebt passie voor gastvrijheid, je wordt blij van tevreden gasten en mooie recensies; 

- Je denkt graag mee en vindt het een uitdaging om telkens met nieuwe dingen bezig te zijn op het gebied van vleesverwerking, gerechten en presentatie. 

Dan biedt Erfgoed Bossem:

- Een inspirerende en dynamische werkomgeving met een no-nonsense cultuur; 

- Een collegiaal en tof team dat er samen een succes van wil maken; 

- Mooie werktijden; 

- Passend salaris conform cao; 

- Opleidings- en doorgroeimogelijkheden; 

- Een dienstverband 30 – 38 uur per week (afhankelijk van je wensen); 

👪 Wil jij samen met Annette en Erfgoed Bossem slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Plant Based Cheese zoekt... Nederlandse sojaboer

Brad-PlantBasedCheese.jpg

Dit is Brad, oprichter van Willicroft Plant Based Cheese en een van de deelnemers van het Impact the Food Chain programma van Impact Hub. Brad en zijn team maken kaas zonder zuivel, omdat ze de wereld willen laten zien dat plantaardige kaas gemaakt van soja en noten even lekker is als het zuivel-broertje ervan. 

Brad wil niet alleen minder milieu-impact maken met zijn kaas maar ook gewoon een héél lekker product. En daarvoor is hij op zoek naar een Nederlandse sojaproducent voor zijn tofu. Brad: “We willen onze soja graag zo lokaal mogelijk afnemen. Zo houden we controle over de gehele keten en weten we zeker dat we onze kaas van de beste tofu kunnen maken.”

👪 Wil jij samen met Brad en Plant Based Cheese slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Botanic Bites zoekt... (boeren met) plantaardige reststromen

Doreen is oprichter van Botanic Bites - een innovatief foodbedrijf dat innovatieve, plantaardige en eiwitrijke foodproducten produceert, met en voor boeren die aanzienlijke reststromen produceren. Het bedrijf zet in op de duurzame-eiwittransitie en pakt voedselverspilling aan door voedsel van voedsel te maken. Initiatiefnemer Doreen Westphal en compagnon Huub Schoemaker investeren bovendien in een hechte samenwerking met al hun stakeholders.

Eén van de reststromen die Botanic Bites verwerkt zijn de voetjes van de oesterzwam, die wel 20% van de oogst bedragen – dat is alleen in Nederland al 305 ton per jaar. Deze worden normaalgesproken weggegooid omdat ze wat harder zijn. Zonde! Ze zitten vol smaak en vezels. Bovendien zijn voor vleesvervangers juist natuurlijke ingrediënten met een goede ‘bite’ nodig. Botanic Bites verwerkt de voetjes tot plantaardige worstjes, burgers en rollade, en zorgt daarmee voor een heel duurzame vleesvervanger op de markt, verwaarding van reststromen én minder voedselverspilling.

Doreen: “We zijn altijd op zoek naar boeren met plantaardige reststromen! Ook als je denkt dat er niks te verwaarden valt, zijn wij toch benieuwd.”

👪 Wil jij samen met Doreen en Botanic Bites slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Voedingskundige zoekt... boer onder de rook van Amsterdam

Renate.jpg

Renate is voedingskundige en wil heel graag in contact komen met een boer. Ze is namelijk kookworkshops voor kinderen aan het ontwikkelen. Renate: “Zelf groeide ik op met ouders die amper konden koken en wat we aten was verre van lekker en zeker niet altijd gezond. Door jaren in de horeca en grote liefde voor eten, heb ik mezelf het koken, proeven en ontdekken aangeleerd. In mijn beleving moet dit anders kunnen. Alle kinderen zouden al vanaf jongs af aan moeten leren waar eten vandaan komt, hoeveel energie erin gaat om het te produceren en over de vaardigheden beschikken om er zelf een gezond en lekker eindproduct van te maken.”

Met haar kookworkshops wil Renate kinderen leren wat ze met de producten kunnen. Ze is er nu van overtuigd dat ze nog een stap verder moet gaan: kinderen laten zien waar de producten vandaan komen. Volgens Renate is de boer een onmisbare schakel om kinderen te leren hoe ze met (gezond) voedsel moeten omgaan. En daarom zoekt ze: een boer onder de rook van Amsterdam, die dit avontuur samen met haar zou willen aangaan.

“Ik zoek een boer die ervoor open staat om mij de workshops op het erf te laten geven en iets van zijn passie zou willen overdragen op de kinderen. De boer draagt zijn kennis over en ik op mijn beurt mijn kennis over koken en gezondheid. Ik geloof dat dit een manier is om de consument dichter bij de product te brengen. Ikzelf weet ook nog te weinig van de boer. Als het op gezondheid en voeding aankomt missen we als consument kennis. Ik weet heel veel over gezonde voeding, maar zelf ook nog veel te weinig over degene die het eten produceert!”

👪 Wil jij samen met Renate slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪