De Nieuwe Boerenfamilie

Bart zoekt... nieuwe teamleden

Bart.jpg

Er wordt veel gesproken over het verkorten van de eindeloos lange voedselketen. Want hoe gaaf (én logisch) zou het zijn als de uien in de supermarkt niet meer uit Egypte komen, maar gewoon van de boer uit de Flevopolder die ze ook kan aanbieden? De keten is toe aan meer transparantie waarbij lokale boeren de kans krijgen om hun producten dichterbij huis aan te bieden. Maar hoe krijg je dat logistiek voor elkaar?

Dit is de missie van Bart en van RIJP. RIJP is een platform dat directe handel mogelijk maakt tussen de boer en de afnemer. De tijd is RIJP dat kwaliteitsproducten rechtstreeks van het boerenerf overal verkrijgbaar zijn. Met dit platform groeit het duurzame, online, direct van de boer assortiment waar de consument steeds meer naar vraagt. Het vernieuwen en zorgen voor disruptie in de keten doet RIJP niet alleen, maar samen met boeren, opleiders, IT-techneuten, cateraars en retailers. Samen aan de slag! Dat is natuurlijk ook hoe we het in De Nieuwe Boerenfamilie aanpakken 👨‍👩‍👦.

Op dit moment bouwt Bart aan een tof team en zoekt daarvoor ondernemende mensen die samen met hem de keten gaan verkorten.

Wil jij echt een bijdrage leveren aan de huidige voedselopgave en samen met Bart pionieren met een uniek model? Ben jij een supersterk salespersoon, een foodgoeroe die een prachtig assortiment met de boeren kan samenstellen óf iemand die ervoor zorgt dat deze operatie op rolletjes gaat verlopen? Dan ben jij misschien wel degene die Bart zoekt!

👪 Laat van je horen via heleen[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Florian (Euryifa) zoekt… jonge Europese veranderaars

Florian.jpg

Dit is Florian. Een jonge Belg uit Wallonië die een passie heeft voor Agroforestry, oftewel landbouw waarbij bomen een belangrijke rol spelen. Hij bezocht tijdens zijn reizen allerlei verschillende Agroforestry projecten in Europa. Dit deed hem inzien dat het wel eens heel waardevol kan zijn de krachten van Europese jongeren te bundelen om samen onze voedselproductie te verduurzamen. Daarom nam hij het initiatief voor Euryifa (European Youth Initiative for the Future of our Agriculture). Hiermee gaan hij en zijn team de uitwisseling tussen jonge Europeanen bevorderen.

Nu zoekt hij jonge Europese veranderaars (15-35) die samen deel willen uitmaken van de startgroep en vorm willen gaan geven hoe Euryifa er in de toekomst uit zal zien.

Het doel van Euryifa is de jonge generatie een stem geven in de Europese landbouwpolitiek, netwerken en van elkaar leren over regeneratieve landbouwpraktijken. Op nationaal niveau bestaan er al veel van deze jongerenorganisaties, maar het doel van Euryifa dit aan te vullen op Europees niveau.

Ben jij tussen de 15 en 35 jaar en wil jij op Europees niveau jongeren in de landbouw met elkaar gaan verbinden en lijkt het je leuk onderdeel te zijn van een nieuw initiatief?

👪 Laat van je horen via heleen[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Update 16 oktober: We hebben een goede match gevonden! Florian heeft contact gehad met Mathilde die waardevolle contacten met hem heeft gedeeld van enthousiaste Europeanen die mee zouden willen helpen met het opzetten van Euryfia. To be continued!

Karel en Niels (Chef Centraal) zoeken... lekkers uit de buurt

karelzoektlekkers.jpg

Het beste brood met Nederlandse granen, Koreaanse Kimchi gemaakt in Amsterdam of melk uit het Amstelland. Karel en Niels zoeken het dicht bij huis en stuiten zo op de allerlekkerste producten!

Chef Centraal is een nieuwe horecaleverancier. Met producten van dichtbij, van producenten die ze persoonlijk kennen. Die allerlekkerste producten leveren ze aan Amsterdamse horeca.

En wat ‘dichtbij’ precies betekent?

Karel: “Dat zijn we nog aan het uitzoeken en dat is ook afhankelijk per product. Het liefst halen we onze producten uit een straal van ongeveer 30 km rondom Amsterdam. Maarja; mozzarella uit Groningen en blauwschimmel- of roodflorakazen uit de provincie Utrecht zijn relatief natuurlijk super lokaal!”

Ben jij boer of producent en moeten jouw eieren, kaas, vleeswaren, jam, zuivel, worsten, soepen, sappen, sauzen, chocola, kimchi of ander lekkers ook zeker op de kaart staan bij Chef Centraal - en dus bij vooruitstrevende Amsterdamse chefs?

👪 Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

LEADER Holland Rijnland zoekt... creatieveling als gespreksleider

carlazoektcreatieveling.jpg

Maaltijden in ziekenhuizen staan er niet bepaald om bekend dat ze zo lekker of gezond zijn. En daar wil Carla verandering in brengen, samen met lokale boeren en andere voedselproducenten. Ze zoekt alleen nog iemand die de bijeenkomsten over dit onderwerp in goede banen kan leiden: een creatieveling die goed gesprekken kan leiden en ideeën boven tafel kan krijgen!

In de regio Holland Rijnland - voor het gemak: dat is zo ongeveer de hele Randstad - is Carla bezig een innovatiecafé op te zetten, waarin boeren en producenten samen nadenken over wat zij ziekenhuizen zouden kunnen bieden. Carla: “In de gezondheidszorg is behoefte aan nieuwe lekkere producten. Wij denken dat hier een kans ligt voor lokale boeren en agrarische ondernemers om met lokale producten een smaakvol dieetproduct te ontwikkelen.” 

Om in beeld te krijgen hoe dat er precies uit moet komen te zien, zoekt Carla een creatieveling die de bijeenkomsten over dit onderwerp wil leiden. Iemand die in staat is om met de betrokken partijen (o.a. ziekenhuizen, LTO Noord, Groene Hart Coöperatie en Slow Food) de behoefte, kansen en (on)mogelijkheden te verkennen. Iemand die mensen kan stimuleren om out the box te denken. Bijvoorbeeld een kunstenaar of iemand met een Food Design achtergrond.

Concreet:

  • Je begeleidt een groep van 10-15 personen, waarvan 4-5 producenten

  • Andere betrokken partijen zijn afdeling diëtetiek, Groene Hart Academie, LTO Noord, Groene Hart Coöperatie

  • De eerste bijeenkomst zal waarschijnlijk eind oktober/begin november 2019 in Leiderdorp of Alphen a/d Rijn plaatsvinden

  • Er is budget beschikbaar voor deze begeleiding.

*Leader is een Europees subsidieprogramma en onderdeel van het plattelandsontwikkelingsprogramma. Leader wil bijdragen aan de lokale ontwikkeling van plattelandsgebieden. Zij vindt het belangrijk dat de consument weer in contact komt met waar hun voedsel vandaan komt. In Nederland zijn 20 Leader gebieden waarvan Holland Rijnland er één is.

👪 Ga jij samen met Carla en LEADER Holland Rijnland slimmer boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Kringloopboer zoekt... mislukte granola (en andere reststromen)

boyzoektgranola.jpg

Mislukte granola, oud brood, rare koekjes… Kom maar door! Onze Boerenversneller Boy is zoals jullie weten druk bezig alle kringlopen op zijn bedrijf te sluiten. Daarvoor gaat hij heel ver; hij werkt bijvoorbeeld met menselijke compost (💩) en ruilt die voor kaas. Maar de kringloop kan altijd nóg beter gesloten worden en daarom is Boy nu op zoek naar lokale reststromen: biologisch gecertificeerd, energierijk en in redelijke hoeveelheden. Dus bijvoorbeeld bierbostel maar ook andere soorten resten: mislukte granola dus. Ben jij een producent in de buurt van Weesp? Breng je rare koekjes (en andere reststromen) naar boer Boy! ⁣

👪 Ga jij samen met Boy slimmer boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Melkmeisje zoekt... haverboer

melkmeisjezoekthaverboer.jpg

Dit is Tahira- oftewel het Vegan Melkmeisje, een bedrijf dat verse plantaardige melk afvalvrij levert bij gezinnen en bedrijven. Dit melkmeisje is op zoek naar een haverboer om de afstand tussen de oogst en de consument te verkleinen. Waarom? Dat kan ze beter zelf uitleggen:

Tahira: “Vorig jaar heb ik een succesvolle trial gedaan waarbij ik haver-, amandel- en hazelnootmelk heb geproduceerd. De notenmelk wil ik achterwege laten, vanwege de impact op het milieu. Omdat haver hier in Nederland wordt verbouwd, zou ik graag met een haverboer samen willen werken. Als ik mijn productie weer ga opstarten, wil ik graag dat de boer het geld krijgt voor mijn haver in plaats van de groothandel. Het Vegan Melkmeisje is een bedrijf dat de melk afvalvrij levert (in glazen flessen die weer worden opgehaald) en ik zou graag op afvalvrije productie overstappen waar helemaal geen verpakkingsmateriaal meer aan te pas komt.

Het concept heb ik helemaal uitgeschreven, alleen heb ik niet het netwerk om zelf in contact te komen met een haverboer. Ik zou graag eerlijk samen willen werken en een goede prijs betalen voor de haver.” 

👪 Ga jij samen met Tahira slimmer boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Akkerbouwer/eendenboer zoekt... de weg binnen RVO

stefanzoektrvo.jpg

Huh, is Stefan eendenhouder? Hij was toch akkerbouwer? Klopt, maar deel van zijn experiment binnen de Boerenversneller is een stukje eendenhouderij! Na zijn bezoek aan restaurant RIJKS en een gesprek met chef Joris Bijdendijk bleek er voor zowel Joris als Stefan een kans te liggen. De chef wilde graag Nederlandse eend op het menu maar kon die nog nergens krijgen. Stefan wilde graag eenden houden maar wist niet of daar wel vraag naar zou zijn. De matchmaking vond hier gewoon plaats aan een tafeltje in Bijdendijks restaurant! Nu is Stefan volop aan het experimenteren met het houden van eenden op zijn akkerbouwbedrijf. En daar komt heel veel bij kijken. Veel vragen waarop hij niet snel genoeg een antwoord vindt. Daarom is hij op zoek naar iemand die de weg weet binnen RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en die problemen kan oplossen binnen het eendenhouderij-vraagstuk. Ben jij dat? Of ken jij iemand? Help an experimentele eendenhouder out!

👪 Ga jij samen met Stefan slimmer boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Boerin zoekt... budget voor internationale onderzoeksreis over positie van de boerin

heleenzoektreisgenoten.jpg

Dit is Heleen Lansink van De Melktapperij. Melkveehouder, maar geen doorsnee boerin. (Voor zover die al bestaan natuurlijk). Heleen heeft van Nuffield International via een persoonlijke sponsor een beurs ontvangen om, als Farming Scholar, de wereld over te reizen met een onderzoeksvraag die voor iedereen relevant is. De vraag waar Heleen mee rond de wereld gaat: “Hoe kunnen we de boerin op een sleutelpositie inzetten bij al die veranderingen die op het boerenerf (moeten) plaatsvinden?” Het budget dat Nuffield beschikbaar stelt is alleen niet voldoende voor alle reizen die Heleen wil (en moet) maken. Dus: ze zoekt meer budget! Of ondersteuning op andere manieren. Kun jij Heleen helpen - een reis aanbieden, als reisgenoot, of een netwerk openen waarin ze meer onderzoeksbudget kan vinden? Dan kan Heleen wereldwijd gaan onderzoeken of er landen zijn waarin de positie van de boerin op de boerderij tactisch wordt benut.

👪 Ga jij samen met Heleen slimmer boeren? ULaat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Impact Hub zoekt... startende food-ondernemers

ImpactHubzoektondernemers.jpg

Ben jij (of ken jij) een startende voedselondernemer? Met een fantastisch idee dat de wereld van voedsel gaat veranderen? Gaat jouw idee zorgen voor kortere, eerlijke ketens, stimuleert het regeneratieve landbouw of verlaagt het de milieu-impact? En kan je nog wel wat support gebruiken bij het opzetten van je bedrijf? Dan zoekt Romee van Impact Hub jou! Doe mee aan de Impact Hub Voedselketen Incubator, die i.s.m. De Nieuwe Boerenfamilie tot stand komt.

Voor dit incubatorprogramma selecteren we ondernemers die bezig zijn met de eerste stappen voor een nieuwe onderneming die bijdraagt aan een duurzame voedselketen. Tijdens drie trainingsdagen en vier masterclasses ontwikkel je je businessplan, versterk je je vaardigheden en test je jouw product of service in ons netwerk. Aanmelden kan t/m 11 september. Warm aanbevolen!

Meer informatie, alle data en aanmeldvoorwaarden vind je op de website van Impact Hub.

Sojaboer zoekt... proefkonijnen

Tom zoekt proefkonijnen.jpg

Daar komt-ie aan hoor, met zijn koffer vol verse sojamelk. Tom en zijn collega’s van De Nieuwe Melkboer hebben de afgelopen weken keihard gewerkt om hun Nedersojamelk te verbeteren en te verfijnen. Want om sojamelk echt lékker te maken, daar komt nog best wat bij kijken. En dat is een uitdaging die Tom graag aanneemt. Daarom doet hij ook mee aan de Boerenversneller. Nu zoekt hij enthousiastelingen die hem willen helpen bij het finetunen van de melk. Een testpanel eigenlijk. Mensen die willen proeven, willen meedenken, eerlijk en kritisch durven te zijn en liefst ook nog een beetje verstand van zaken hebben (‘zaken’ van levensmiddelentechnologie tot marketing, maar een gezonde dosis enthousiasme is het belangrijkst!). Wil jij Tom en zijn team helpen om hun plantaardige melk beter, lekkerder, horeca-proof te maken? Word dan PROEFKONIJN van De Nieuwe Melkboer! In Toms eigen woorden: “Mensen hoeven zich bij onze proeven geen zorgen te maken over dierenwelzijn, want onze melk is 100% plantaardig.”

👪 Wil jij samen met Tom en De Nieuwe Melkboer slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪