De Nieuwe Boerenfamilie

Kringloopboer zoekt... mislukte granola (en andere reststromen)

boyzoektgranola.jpg

Mislukte granola, oud brood, rare koekjes… Kom maar door! Onze Boerenversneller Boy is zoals jullie weten druk bezig alle kringlopen op zijn bedrijf te sluiten. Daarvoor gaat hij heel ver; hij werkt bijvoorbeeld met menselijke compost (💩) en ruilt die voor kaas. Maar de kringloop kan altijd nóg beter gesloten worden en daarom is Boy nu op zoek naar lokale reststromen: biologisch gecertificeerd, energierijk en in redelijke hoeveelheden. Dus bijvoorbeeld bierbostel maar ook andere soorten resten: mislukte granola dus. Ben jij een producent in de buurt van Weesp? Breng je rare koekjes (en andere reststromen) naar boer Boy! ⁣

👪 Ga jij samen met Boy slimmer boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Melkmeisje zoekt... haverboer

melkmeisjezoekthaverboer.jpg

Dit is Tahira- oftewel het Vegan Melkmeisje, een bedrijf dat verse plantaardige melk afvalvrij levert bij gezinnen en bedrijven. Dit melkmeisje is op zoek naar een haverboer om de afstand tussen de oogst en de consument te verkleinen. Waarom? Dat kan ze beter zelf uitleggen:

Tahira: “Vorig jaar heb ik een succesvolle trial gedaan waarbij ik haver-, amandel- en hazelnootmelk heb geproduceerd. De notenmelk wil ik achterwege laten, vanwege de impact op het milieu. Omdat haver hier in Nederland wordt verbouwd, zou ik graag met een haverboer samen willen werken. Als ik mijn productie weer ga opstarten, wil ik graag dat de boer het geld krijgt voor mijn haver in plaats van de groothandel. Het Vegan Melkmeisje is een bedrijf dat de melk afvalvrij levert (in glazen flessen die weer worden opgehaald) en ik zou graag op afvalvrije productie overstappen waar helemaal geen verpakkingsmateriaal meer aan te pas komt.

Het concept heb ik helemaal uitgeschreven, alleen heb ik niet het netwerk om zelf in contact te komen met een haverboer. Ik zou graag eerlijk samen willen werken en een goede prijs betalen voor de haver.” 

👪 Ga jij samen met Tahira slimmer boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Akkerbouwer/eendenboer zoekt... de weg binnen RVO

stefanzoektrvo.jpg

Huh, is Stefan eendenhouder? Hij was toch akkerbouwer? Klopt, maar deel van zijn experiment binnen de Boerenversneller is een stukje eendenhouderij! Na zijn bezoek aan restaurant RIJKS en een gesprek met chef Joris Bijdendijk bleek er voor zowel Joris als Stefan een kans te liggen. De chef wilde graag Nederlandse eend op het menu maar kon die nog nergens krijgen. Stefan wilde graag eenden houden maar wist niet of daar wel vraag naar zou zijn. De matchmaking vond hier gewoon plaats aan een tafeltje in Bijdendijks restaurant! Nu is Stefan volop aan het experimenteren met het houden van eenden op zijn akkerbouwbedrijf. En daar komt heel veel bij kijken. Veel vragen waarop hij niet snel genoeg een antwoord vindt. Daarom is hij op zoek naar iemand die de weg weet binnen RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en die problemen kan oplossen binnen het eendenhouderij-vraagstuk. Ben jij dat? Of ken jij iemand? Help an experimentele eendenhouder out!

👪 Ga jij samen met Stefan slimmer boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Boerin zoekt... budget voor internationale onderzoeksreis over positie van de boerin

heleenzoektreisgenoten.jpg

Dit is Heleen Lansink van De Melktapperij. Melkveehouder, maar geen doorsnee boerin. (Voor zover die al bestaan natuurlijk). Heleen heeft van Nuffield International via een persoonlijke sponsor een beurs ontvangen om, als Farming Scholar, de wereld over te reizen met een onderzoeksvraag die voor iedereen relevant is. De vraag waar Heleen mee rond de wereld gaat: “Hoe kunnen we de boerin op een sleutelpositie inzetten bij al die veranderingen die op het boerenerf (moeten) plaatsvinden?” Het budget dat Nuffield beschikbaar stelt is alleen niet voldoende voor alle reizen die Heleen wil (en moet) maken. Dus: ze zoekt meer budget! Of ondersteuning op andere manieren. Kun jij Heleen helpen - een reis aanbieden, als reisgenoot, of een netwerk openen waarin ze meer onderzoeksbudget kan vinden? Dan kan Heleen wereldwijd gaan onderzoeken of er landen zijn waarin de positie van de boerin op de boerderij tactisch wordt benut.

👪 Ga jij samen met Heleen slimmer boeren? ULaat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Impact Hub zoekt... startende food-ondernemers

ImpactHubzoektondernemers.jpg

Ben jij (of ken jij) een startende voedselondernemer? Met een fantastisch idee dat de wereld van voedsel gaat veranderen? Gaat jouw idee zorgen voor kortere, eerlijke ketens, stimuleert het regeneratieve landbouw of verlaagt het de milieu-impact? En kan je nog wel wat support gebruiken bij het opzetten van je bedrijf? Dan zoekt Romee van Impact Hub jou! Doe mee aan de Impact Hub Voedselketen Incubator, die i.s.m. De Nieuwe Boerenfamilie tot stand komt.

Voor dit incubatorprogramma selecteren we ondernemers die bezig zijn met de eerste stappen voor een nieuwe onderneming die bijdraagt aan een duurzame voedselketen. Tijdens drie trainingsdagen en vier masterclasses ontwikkel je je businessplan, versterk je je vaardigheden en test je jouw product of service in ons netwerk. Aanmelden kan t/m 11 september. Warm aanbevolen!

Meer informatie, alle data en aanmeldvoorwaarden vind je op de website van Impact Hub.

Sojaboer zoekt... proefkonijnen

Tom zoekt proefkonijnen.jpg

Daar komt-ie aan hoor, met zijn koffer vol verse sojamelk. Tom en zijn collega’s van De Nieuwe Melkboer hebben de afgelopen weken keihard gewerkt om hun Nedersojamelk te verbeteren en te verfijnen. Want om sojamelk echt lékker te maken, daar komt nog best wat bij kijken. En dat is een uitdaging die Tom graag aanneemt. Daarom doet hij ook mee aan de Boerenversneller. Nu zoekt hij enthousiastelingen die hem willen helpen bij het finetunen van de melk. Een testpanel eigenlijk. Mensen die willen proeven, willen meedenken, eerlijk en kritisch durven te zijn en liefst ook nog een beetje verstand van zaken hebben (‘zaken’ van levensmiddelentechnologie tot marketing, maar een gezonde dosis enthousiasme is het belangrijkst!). Wil jij Tom en zijn team helpen om hun plantaardige melk beter, lekkerder, horeca-proof te maken? Word dan PROEFKONIJN van De Nieuwe Melkboer! In Toms eigen woorden: “Mensen hoeven zich bij onze proeven geen zorgen te maken over dierenwelzijn, want onze melk is 100% plantaardig.”

👪 Wil jij samen met Tom en De Nieuwe Melkboer slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Boer zoekt... ontwerper voor huisstijl

Gerard-zoekt-ontwerper.jpg

Hier zie je onze Boerenversneller Gerard - de boer die het lekkerste ijs van Nederland maakt - aandachtig naar een verpakking kijken. Wat maakt nou toch dat hij juist dít product heeft opgepakt en niet dat wat ernaast lag? Wat maakt een verpakking aantrekkelijk? Hoe laat je je huisstijl terugkomen op je eigen producten zodat je een stevig merk bouwt? Nou, als jij die vragen voor Gerard kunt beantwoorden moet je z’n oproep maar eens bekijken op ons platform. Gerard is namelijk op zoek naar een goeie ontwerper die de huisstijl kan maken voor zijn bedrijf. Een ‘verhuisstijl’ eigenlijk, want deze boer heeft zojuist z’n hele bedrijf inclusief alle koeien verhuisd van Drenthe naar het wilde westen (Warmond - hij is nu de buurman van Joost). Dat is natuurlijk een perfect moment voor nieuw fris design! ✨

Ga jij de producten van deze melkveehouder annex ijsmaker branden en zijn huisstijl ontwerpen?

👪 Wil jij samen met Gerard slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Ondernemer/boerenzoon zoekt... mede-innovator

Joost-zoekt-innovators.jpg

Joost begon dit jaar aan de Boerenversneller omdat hij wilde onderzoeken of, en hoe, hij de prachtige boerderij waar hij is opgegroeid - Boerderij De Eenzaamheid in Warmond, vlakbij Leiden - wilde overnemen. En hoe zou dat familiebedrijf er dan uitzien als boerderij van de toekomst? Vanaf nu gaat Joost écht aan de slag met het opzetten van een nieuw concept voor De Eenzaamheid. Hij wil de biologische kaasboerderij naar een hoger plan tillen: een regeneratieve boerderij waar nog meer in harmonie met de natuur wordt geboerd. De kaas gaat hij op een ‘baanbrekende’ nieuwe manier in de markt zetten.

Joost werkt zelf al jarenlang in de innovatiewereld maar nu zoekt hij juist frisse blikken die met hém willen meedenken. ‘Ik ben op zoek naar een ondernemer met passie voor de agrarische wereld, die samen met mij een team wil vormen om het concept verder te ontwikkelen. Dat betekent: klanten interviewen, experts interviewen, werksessies doen… en zo samen de innovatiekansen en behoeften in de markt onderzoeken.’ 

Het gaat in principe om één dag in de week meedenken en samen de boerderij van de toekomst ontwikkelen. Lijkt dit je wat? Check de oproep op ons platform en ga samen met Joost slimmer boeren! 

👪 Wil jij samen met Joost slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

Akkerbouwer zoekt... notenteler

Sander-notenteler.jpg

Onze Boerenversneller Sander zoekt een notenteler met wie hij informatie kan uitwisselen! Ben jij - of ken jij - of ken jij iemand die iemand kent - die noten teelt en daar meer over kan vertellen? Dan wil Sander heel graag kennismaken: “Ik wil me graag zelf een beeld kunnen vormen van notenteelt. Hoe het werkt in de praktijk, met oogsten, waar ik aan moet denken, en meer.”

Sander doet mee aan de Boerenversneller omdat hij het gangbare akkerbouwbedrijf van zijn ouders wil omzetten naar een combinatie tussen landbouw en permacultuur. Voor zover hij weet, bestaat zo’n bedrijf nog niet op grote schaal. En aangezien hij er wel een verdienmodel van moet zien te maken, wil hij graag in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn. ‘Is het haalbaar op ons bedrijf? En zo ja, hoe kan ik het dan het beste aanpakken?’ Tijdens het Boerenversneller-traject onderzoekt Sander de overname van het bedrijf van zijn ouders. Lees Sanders verhaal.

👪 Wil jij samen met Sander slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪

IJsmaker zoekt... fruit en meer

Gaia-Skoop.jpg

Fruittelers en andere boeren opgelet! Skoop maakt ijs van ingrediënten uit over- en bijproductie. Reststromen dus. “Want als een appel niet perfect rond is,” zegt Gaia, “smaakt ie wel nog steeds super lekker. Hetzelfde geldt voor het koekje dat gebroken is of de aardbei die te klein is. Stuk voor stuk heerlijke ingrediënten die wij maar wat graag toevoegen aan ons ijs.” 

Gaia van Skoop is op zoek naar nieuwe leveranciers voor hun ijs. Het liefst boeren en telers die ze kan helpen bij het verwerken van eventuele reststromen of afgekeurde groenten, fruit, kruiden, zaden, noten, graansoorten. En dat kan van alles zijn. Pruimen, wortels, bierbostel, tijm, tomaat, pepers … en nog veel meer!

🍦🍏🍎🍐🍇🍒

👪 Wil jij samen met Gaia en Skoop slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪