De Nieuwe Boerenfamilie

Wout zoekt... boeren met (teveel) energie ☀️

Wout zoekt... boeren met (teveel) energie ☀️

Dit is Wout. Wout is gek op batterijen, vooral als er duurzame energie in zit. Hoewel hij zich met zijn technische specialisme tegenwoordig vooral tussen computers begeeft, is hij opgegroeid op een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder. Hij voelt zich daar nog steeds thuis èn zag wat de polder nodig heeft.

Een auto en/of fietstochtje in de polder en elders op het platteland laat zien: bijna elke boerderij heeft tegenwoordig een zonnepaneleninstallatie. Hartstikke mooi, maar deze positieve ontwikkeling is niet zonder uitdagingen. Naarmate er meer zonnepaneelinstallaties verschijnen, raakt het energienet overbelast en kunnen energiemaatschappijen de overvloedige zonne-energie van de boeren niet meer verwerken. Er zijn zelfs plannen om salderen - het verrekenen van geleverde stroom met verbruikte stroom - na 2025 af te schaffen, om lokaal energie opwekken minder aantrekkelijk te maken.

Gelukkig heeft Wout een oplossing. Met zijn bedrijf VoltMotion ontwikkelde hij een innovatieve thuisbatterij, zodat boerderijen losgekoppeld kunnen worden van het bestaande stroomnet. “Als ik dat doel voor ogen heb, en daarmee ook het Nederlandse stroomnet kant ontlasten, dan ben ik echt in mijn element.", aldus Wout.

Wek jij op jouw erf zonne-energie op, en heb je interesse in een batterijsysteem waarmee je geld en energie bespaard? Dan kan Wout iets voor je betekenen. Lees verder en/of stuur een berichtje naar sterre@foodhub.nl

De thuisbatterij is speciaal ontworpen voor boerderijen die gebruikmaken van zonnepanelen. Overdag slaat ze de opgewekte zonne-energie op en 's nachts, of op bewolkte dagen, wordt deze gebruikt om koelsystemen of elektrische landbouwvoertuigen op te laden. Maar dat is niet alles. De batterij kan reageren op het stroomnet. Op het moment dat er een stroomstoring is in de omgeving, koppelt het batterijsysteem de boerderij los. De batterijen zorgen nu dat de werkzaamheden ongestoord doorgaan, terwijl de zonnepanelen energie blijven opwekken.

Nog enthousiaster wordt Wout als hij vertelt over de (financiële) voordelen van zijn batterij: “Het systeem kan slim handelen met energie door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract. Hierdoor wordt de terugverdientijd nog korter en kun je geld verdienen met deze duurzame oplossing. Dankzij de levensduur van maar liefst 16 jaar is de investering een absolute no-brainer.”

Volledige afhankelijk van het energienet voor elke boerderij klinkt ambitieus. Maar Wout is ervan overtuigd dat zijn innovatie dit waar kan maken. “Hoewel de beperkte hoeveelheid zonne-energie in de winter een uitdaging is, is er naast zonnepanelen en batterijen nog zoveel mogelijk op het gebied van duurzame energie. Zoals bijvoorbeeld met efficiëntere windmolens”.

👨‍👩‍👦 Heb jij (teveel) zonne-energie en kan je een toekomstgerichte oplossing gebruiken op jouw erf? Stuur ons een berichtje via sterre@foodhub.nl, dan brengen we jullie in contact. 👨‍👩‍👦