De Nieuwe Boerenfamilie

Leva zoekt... bio-boeren die imperfecte AGF-producten over hebben

Leva zoekt... bio-boeren die imperfecte AGF-producten over hebben

Dit is Leva van Freggie. Zijn missie is om biologische aardappels, groente en fruit betaalbaar te maken door reststromen te verwaarden. Freggie wil korte ketens bouwen, om zo het concept ‘van boer tot bord’ te promoten!

Om duurzaam voedsel toegankelijker te maken stelt Freggie biologische groente- en fruitpakketten samen van de zogenaamde buitenbeentjes. En die betaalbare pakketten lopen zo goed, dat ze op zoek zijn naar nieuwe bio-boeren met klasse II AGF-producten, om nóg meer impact te kunnen maken. 

Hoe gaat dat in zijn werk? Nou, Freggie koopt producten in bij boeren die deze niet kwijt kunnen via hun oorspronkelijke verkoopkanalen. Bijvoorbeeld omdat de groente of het fruit te groot of te klein worden bevonden, een originele vorm hebben of als de schil beschadigd is. En natuurlijk betaalt Freggie daar een eerlijke prijs voor.

Ze zoeken bio-boeren door heel Nederland die graag hun imperfecte AGF-producten kwijt willen. Om zo samen duurzaam voedsel betaalbaar te maken en voedselverspilling tegen te gaan!

👨‍👩‍👦Ben je bio-boer, heb je klasse II aardappels, groente en fruit over en wil je deze graag verkopen? Laat het ons weten via sterre@foodhub.nl. Dan brengen we jullie in contact. 👨‍👩‍👦

Sarah en Emile zoeken...boeren met een beetje extra ruimte

Sarah en Emile zoeken... boeren met extra kruid-ruimte

Dit zijn Sarah en Emile van Roze Bunker. Roze Bunker maakt siropen die een oplossing bieden tegen problemen in het voedselsysteem. Ze verwerken producten die anders in de kliko zouden belanden, gaan ze de strijd aan met de grote frisdrankindustrie, en meer!

Om bij te dragen aan de biodiversiteit produceert Roze Bunker een volledig Nederlandse ijsthee van inheemse kruiden, samen met boeren en grondbezitters. En met succes! Ze zijn op zoek naar meer land, om aankomend jaar nóg meer ijsthee te produceren. 

Meer land, waar denken jullie dan aan? Daarmee bedoelen ze: “De randen van een akker, tussen de fruitbomen, of een heel perceel.” Sarah en Emile hebben een lijst met kruiden die ze kunnen gebruiken in de ijsthee en leggen deze voor aan de boer om zo samen tot een plan te komen met welke kruiden de boer kan gaan werken. “Het liefst laten we de rest over aan de boer, van zaaien tot oogsten en nemen wij de vers geoogste kruiden tegen betaling van de boer af. We werken graag met boeren die in grotere hoeveelheden (vanaf 100 kg) kunnen leveren en dan bieden we, variërend per gewas, een vaste prijs per kilo.”

Ze zoeken boeren [uit het hele land, maar specifiek ook regio Culemborg!] die een stuk van hun land willen omtoveren tot een weelderig gebied. Om zo samen nieuwe modellen en een afzetmarkt te ontwikkelen voor producten afkomstig van een gezond land. 

👨‍👩‍👦Ben je boer en/of grondbezitter en wil je een beetje of een heleboel grond beschikbaar stellen? Laat het ons weten via sterre@foodhub.nl. Dan brengen we jullie in contact. 👨‍👩‍👦

Subsidieadviseur Eva zoekt… (kleine) boeren

Subsidieadviseur Eva zoekt… (kleine) boeren

Dit is Eva en zij is subsidieadviseur. Eva wil graag boeren helpen aanspraak te maken op een subsidieregeling voor landschapselementen die de biodiversiteit verhogen. Bij landschapselementen kun je denken aan natuurvriendelijke oevers en sloten, poelen, akkerranden en overhoeken, alleenstaande bomen, bomenrijen, groepen bomen, houtwallen of hagen bestaande uit inheemse soorten.

De deadline voor het indienen van de subsidie is 30 december 2022. Eva hoort het graag zo snel mogelijk als je interesse hebt om mee te doen. De aanvraag alvast voorbereiden? Per landschapselement heeft Eva drie offertes nodig.

Binnen de regeling die nu beschikbaar is, die de naam ‘Regeling niet-productieve investeringen voor landbouw- en veenweidegebieden’ draagt, worden de kosten voor het realiseren van deze oevers, poelen of bomenrijen maarliefst 100% vergoed.

Als individuele ondernemer is het lastig om invulling te geven aan het minimumbedrag van 70k dat de subsidiegever hanteert. Daarom wil Eva vanuit haar expertise graag boeren helpen met een gezamenlijke subsidieaanvraag, zodat kleine(re) agrarische ondernemers óók gebruik kunnen maken van deze regeling.

👨‍👩‍👦 Wil jij deze kans op subsidie niet missen? Neem contact op met sterre@foodhub.nl. Dan brengen wij jullie in contact. 👨‍👩‍👦

Liselotte zoekt...boer met liefde voor honden

Liselotte zoekt… boer met liefde voor honden

Dit zijn Liselotte en haar Catalaanse Herder, Nellie 🐶. Na een baan in de reclamewereld is Liselotte zich als hondencoach gaan verdiepen in de levensstijl van mensen met een hond en de uitdagingen die dit met zich mee brengt (lees verder om te lezen welke!). Ze zoekt nu een partner om een uniek concept mee uit te rollen. 


Liselotte wil samenwerken met een agrarisch ondernemer, die op zoek is naar een (tijdelijk) ondersteunend verdienmodel: iemand die op diens erf locatie wil bieden voor een bewuste hondencrèche. 


Op de crèche krijgen honden ‘pauze’ van hun hondsbrutale baasje (😉) en worden eigenlijk juist de baasjes opgevoed over de impact die hun viervoeter heeft op de omgeving. Als eigenaren met hun honden de natuur in gaan, laten ze die vaak loslopen, helaas ook op plekken waar weidevogels aan het broeden zijn. Bekendheid met neospora en het belang van het opruimen van hondenpoep ontbreekt vaak. Op die manier wil ze stedelingen met boeren én de natuur in verbinding brengen.


Alle praktische zaken (vergunning, investering, concept, inrichting, bedrijfsvoering, personeel, etc.) regelt Liselotte. Een leegstaande landbouwschuur van <250m2 en locatie - 20 minuten rondom Amsterdam - zijn de enige vereisten.


👨‍👩‍👦 Klinkt dit als een droom-samenwerking? Wil jij voor Liselotte een perfecte locatie faciliteren? Neem contact op met sterre@foodhub.nl, dan brengen we jullie in contact. 👨‍👩‍👦

Jasper & Henkjan zoeken... boeren met plek voor duurzame recreatie-cabins

Jasper & Henkjan zoeken... boeren die duurzame recreatie-cabins willen inzetten als aanvullend verdienmodel

Op zoek naar samenwerking

Jasper en Henkjan van hide&b helpen boeren bij natuurinclusief ondernemen, middels het inzetten van hun duurzame, circulaire recreatie-cabins als ondersteunend (tijdelijk) verdienmodel. Tijdens een verblijf in één van hun stijlvolle cabins kunnen gasten kennismaken met - én zelf bijdragen aan - de (nieuwe) natuur die wordt ontwikkeld.

Ontzorgen

Jasper en Henkjan ontzorgen de boer en regelen alles met betrekking tot de cabins; van ontwerp, vergunningen, investering en plaatsing tot verhuur en uiteindelijk ook weer verwijderen van de cabins.

“We beschikken over een netwerk van erf-coaches en adviseurs, die boeren en grondeigenaren kunnen helpen bij een integraal plan.”

Bijdrage aan de landbouwtransitie

hide&b deelt hun opbrengsten met de boer zodat de boer een centje kan bijverdienen aan landschapsbeheer, hide&b vergroot bewustwording over de transitie naar een nieuw landbouw- en voedselsysteem onder hun gasten middels de logeerervaring in de natuurrijke agrarische omgeving, en hide&b steunt de korte keten doordat gasten producten kunnen bestellen direct bij de boer.

Duurzaamheid troef

De cabins zijn duurzaam, circulair, nagenoeg energieneutraal en zelfvoorzienend. Ze zijn modulair en dus  makkelijk (ver)plaatsbaar. De cabins kunnen tijdelijk worden geplaatst, bijvoorbeeld ter ondersteuning van een transitieperiode, of permanent indien gewenst en mogelijk. Privacy, rust en ruimte staan hoog in het vaandel, de cabins liggen op ruime afstand van elkaar, ingepast in de natuurlijke omgeving. Ze kunnen deels – of volledig – off grid worden ingericht.

Over hide&b

Hide&b is in 2021 opgericht door Henkjan Letteboer en Jasper Muller, beiden met wortels op het platteland en een passie voor een goed gesprek bij het kampvuur. Na 15 jaar te hebben samengewerkt aan de wereldwijde expansie van hotelmerk citizenM, volgen zij nu een diepere motivatie: bijdragen aan groei en welzijn van mens en natuur, door deze te verbinden aan bijzondere plekken in het buitengebied.

👨‍👩‍👦 Past op jouw erf misschien wel een cabin en/of ben je benieuwd naar samenwerking met Jasper en Henkjan? Stuur een bericht naar sterre@foodhub.nl en dan brengen we jullie in contact 👨‍👩‍👦

Ivo zoekt... klussers en speciaalkaasmarkt-kenners

Ivo zoekt... klussers en speciaalkaasmarkt-kenners

In 2021 deed Ivo mee aan de Boerenversneller, om toekomstmogelijkheden op en met de melkveehouderij van zijn ouders in Laren (Gelderland) te onderzoeken. Oriënteren ging over in plannen, en plannen worden uitgevoerd:

Wat begon met een cursus boerenkaas maken en meelopen met kaasmakers, is uitgemond in het opzetten van zijn eigen kaasmakerij. Deze jonge boer-to-be werkte de afgelopen jaren bij FrieslandCampina, maar is nu vastbesloten om de melkveehouderij van zijn ouders in Laren (Gelderland) aan te vullen met een toekomstbestendige kaasmakerij. De nodige meters zijn reeds gemaakt, maar nu heeft Ivo jouw hulp nodig:

➡️ Klussers gezocht om kaasmakerij te bouwen!

‘Wie wil mij helpen een kaasmakerij te bouwen op het bedrijf van mijn ouders? Het plan ligt er al/is in de maak en nu zoek ik handige Harries (m/v/x) die samen met mij die kaasmakerij in elkaar kunnen zetten. Die bijvoorbeeld kunnen zorgen dat er wanden en vloeren zijn die je goed schoon kunt houden. Ik wil een team van klussers bouwen!’

Van de productie in de kaasmakerij heeft Ivo een duidelijk beeld. Het zal een exotisch assortiment van Nederlandse bodem worden. In deze column legt hij uit waarom. Daarom is het belangrijk om te weten hoe de markt voor speciaalzaak eruit ziet:

➡️ Met welke speciaalkaasmarkt-kenner kan Ivo eens sparren?

‘Wie kan mijn sparringspartner zijn? Met kennis over de speciaalkaasmarkt, horeca en speciaalzaken. Hoe zet je dat op? Bijvoorbeeld vanuit je eigen keten.’

Ben jij graag lekker aan de slag, hou je van snel resultaat en zie jij jezelf al onderdeel zijn van een gezellig klusteam? Of weet jij toevallig een goede (online) plek waar Ivo mensen voor een klusteam kan vinden? Of weet je alles van speciaalzaken en de markt daarvan? Laat het weten!

👨‍👩‍👦 Tips voor Ivo of wil je met hem in contact komen? Stuur een bericht naar sterre@foodhub.nl 👨‍👩‍👦

Simone zoekt... een agrarisch landschapsarchitect

Simone zoekt... een agrarisch landschapsarchitect

Simone groeide op op een boerderij die al vijf generaties in de familie is, maar zag zichzelf het bedrijf lange tijd niet overnemen. Ze studeerde en woonde in de stad, maar de passie voor het boeren trok haar terug naar de koeien in Horssen (Gelderland). Na een testfase maakte ze de keuze om het bedrijf voort te zetten, op een manier waarmee ze actief onderdeel uitmaakt van de landbouwtransitie.

In 2021 deed Simone mee aan de Boerenversneller om zich te oriënteren op de toekomst. Check de Luisterboeren Podcast en leer haar verhaal kennen. Simone heeft de afgelopen tijd veel kennis opgedaan en zoekt nu een ontwerper die mee kan denken over de ruimtelijke uitwerking:

“We zoeken iemand die ons kan helpen met het ontwerpen van onze toekomstbestendige boerderij. Iemand die weet hoe je agroforestry, wateropslag en biodiversiteit kan inbouwen op ons bedrijf.”

Ben jij landschapsarchitect of ruimtelijk planner, heb je ervaring met agrarische bedrijven en wil je met Simone samenwerken? Laat het weten! Ook welkom: tips waarmee Simone deze deskundige kan vinden.

👨‍👩‍👦 Meer weten of in contact komen met Simone? Stuur een bericht naar sterre@foodhub.nl 👨‍👩‍👦


Romee zoekt... een manier om naar de voorgrond te stappen

Romee zoekt... een manier om naar de voorgrond te stappen

Romee is 23 en woont met haar ouders in Delden (Overijssel) waar ze een bedrijf met Wagyu - een Japans koeienras - hebben. In 2021 deed ze mee aan de Boerenversneller, op zoek naar manieren om het bedrijf te verbreden en de klanten meer te betrekken bij het product.

De samenwerking met haar ouders loopt fantastisch, maar in de toekomst zal Romee er alleen voor staan, en daar bereid ze zichzelf en het bedrijf alvast op voor. Romee zit boordevol ideeën, zoals het realiseren van campingplaatsen en horecagelegenheid, maar wat ze allereerst wil doen is uit de schaduw van haar vader stappen.

“Iedereen kent ons bedrijf, vanwege mijn vader. Mijn vader heeft altijd een cowboyhoed op. Het verhaal draait rondom mijn vader, wie is die boer met de hoed op? Het wordt tijd dat het mijn verhaal wordt.”

Kan jij Romee helpen om naar de voorgrond te stappen? Of ken je iets of iemand die weet hoe ze zichzelf neer kan zetten als ambassadeur en gezicht van het bedrijf, met het oog op de toekomst?

👨‍👩‍👦 Tips voor Romee stuur je naar dieuwertje@foodhub.nl, dan brengen we jullie in contact 👨‍👩‍👦

Anne zoekt... verkooppunten voor goudeerlijk rundvlees

Anne zoekt... verkooppunten voor goudeerlijk rundvlees

Anne en haar collega Eva zijn niet bepaald de dames uit je vegan-bubbel. Ze werken samen aan MasterMeat, het vleesmerk van Future Farm, dé circulaire rundveehouderij uit Lutten.

“Bij MasterMeat geloven we in vlees, maar ook dat het anders moet. De huidige vleesindustrie is niet toekomstbestendig voor mens, milieu en dier. Vanuit de overtuiging dat het anders kan, hebben we MasterMeat opgericht. Super smaakvol vlees waar je op een verantwoorde manier van kan genieten, perfect voor op de BBQ.”

Hoe doen ze dat?

“MasterMeat is nourished by nature. We doen er alles aan om het vlees op een zo natuurlijk mogelijke manier te produceren. De koeien krijgen tijd en ruimte om op te groeien en verblijven in een circulaire roundhouse-stal. Het rantsoen komt van eigen land, gebruik van antibiotica is uitzonderlijk en de mest van de koeien wordt vergist en omgezet tot groen gas. Met de reststroom CO2 optimaliseren we vervolgens de teelt van eendenkroos, waarmee we op termijn de soja uit Latijns-Amerika kunnen vervangen.”

Waar zijn Anne en Eva naar op zoek?

“We zoeken passende afzetkanalen voor ons vlees, die ook geschikt zijn om het verhaal te vertellen. Mensen die bij ons op de boerderij komen zijn laaiend enthousiast, maar op de grote markt zijn we nog te klein om mensen te bereiken met ons vlees en ons verhaal. Daarom komen we graag in contact met enthousiaste mensen die ons vlees willen aanbieden. Boerderijwinkels, franchisers, verwerkers van vlees in restaurants en BBQ-liefhebbers. Iedereen met een passie voor goed vlees dat verantwoord geproduceerd is!”

Meer weten? 

Website: www.mastermeat.nl
Instagram: @mastermeat_

👨‍👩‍👦Wil je in contact komen met Anne? Laat het ons weten via dieuwertje@foodhub.nl 👨‍👩‍👦

Laura zoekt... slagers en webdesigners

Laura zoekt...slagers en webdesigners

Laura runt met haar vriend ‘De Kudde van Terschelling’, met zowel een kleine groep Hereford runderen als een grote kudde Swifter-schapen. Ze zijn de grootste producent van het Terschellinger Lamsvlees, op ‘een van de mooiste plekken van Nederland’, zoals Laura zelf zegt.

Laura deed in 2021 mee aan de Boerenversneller en werkte aan een plan voor de toekomst. Check de Luisterboeren Podcast en leer haar verhaal kennen. Ze weet wat ze wil en wat er nog ontbreekt:

“Wat wij nu nodig hebben is een slager, liefst in het noorden van Nederland (Noord Holland, Friesland), die voor ons lammeren kan slachten, uitbenen en verpakken in vleespakketten, zodat ze verstuurd kunnen worden. We werken vraaggestuurd, zodat er niet meer lammeren geslacht dan verkocht worden. Een grote opslagcapaciteit is dus niet nodig. Daarnaast is een beetje hulp met de website ook wel welkom.”

Ben slager of webdesigner en wil je met Laura samenwerken? Laat het weten!

👨‍👩‍👦Meer weten of in contact komen met Laura? Laat het ons weten via dieuwertje@foodhub.nl, dan brengen we jullie in contact 👨‍👩‍👦