De Nieuwe Boerenfamilie

De Nieuwe Melkboer in NRC-serie 'Nu boer zijn'

Deze zomer in NRC: een serie van vijf portretten, over hoe het is om boer te zijn in verwarrende tijden. De landbouw staat voor grote veranderingen. Het kabinet wil naar kringlooplandbouw: minder nadruk op productie, meer aandacht voor natuur en milieu. Hoe is het om nu boer te zijn? Hoe zien boeren de toekomst, en waarvan liggen ze wakker? Deze week: Bart en Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer.

Foto: Niels Blekemolen voor NRC.

Foto: Niels Blekemolen voor NRC.

De broers vertellen over het verschil tussen melk en nieuwe melk, over koetjes, kalfjes en plantjes:

“De merknaam, De Nieuwe Melkboer, valt op zijn plaats. Het verhaal erachter ligt hier op het erf: de balans tussen plantaardige en dierlijke eiwitten moet worden hersteld. Soja- en koemelk kunnen naast elkaar bestaan, willen Bart en Tom laten zien. Letterlijk zelfs, als de grond er geschikt voor is.”

“Tot nu toe maken de broers hun nieuwe melk op keukenschaal. Maar nu het menens wordt, is de vraag: hoe zet je een productielijn op, waar vind je een machine groter dan een sapcentrifuge en kleiner dan die in de fabriek van Alpro? „De Europese machines zijn te groot en de machines uit Azië geven een andere smaak. Wat we nodig hebben, is iemand met verstand van procestechnologie.”" 

Lees het verhaal in de NRC van zaterdag 17 augustus of via deze link.

Voor dezelfde serie werd eerder Boerenversneller-deelnemer Theo Vernooij geïnterviewd. Zijn openhartige interview lees je hier.