De Nieuwe Boerenfamilie

De Nederlandse landbouw is aan het veranderen, maar de boer kan het niet alleen

De Nederlandse landbouw is aan het veranderen, maar de boer kan het niet alleen

Persoonlijke column van Boerenversneller deelnemer Romee Nijhof

Boer zoekt transitie

Eindelijk begon de Boerenversneller dan echt! Als Tukker had ik er al een flinke reis opzitten maar dit werd beloond met een leerzame dag. Het thema van de dag was ‘Boer zoekt transitie’, maar we begonnen de dag met een kennismaking. Dit was de eerste keer dat de deelnemers van de Boerenversneller elkaar ontmoetten. Ieder met zijn/haar eigen verhaal en ieder met een andere reden van deelname.

Transitie in de hedendaagse landbouw

Op deze dag stond de transitietheorie centraal, om precies te zijn het multi-level perspective model, uitgelegd door Joris Lohman. Een model bestaande uit 3 lagen, waarin de veranderingen in het landbouwsysteem worden uitgelegd. De eerste laag beschrijft veranderingen van bovenaf die invloed hebben op de hedendaagse landbouw, maar ontastbaar zijn, zoals milieu. De hedendaagse landbouw bevindt zich in de middelste laag, en de nichemarkt vormt de derde laag. De eerste en derde laag brengen op dit moment een transitie op gang in de landbouw, en dat heeft te maken met het verleden:

Na de oorlog wilden we nooit meer honger in Nederland. Dit resulteerde in zoveel mogelijk producten produceren op een effectieve manier. Iets waar wij producenten in Nederland ontzettend goed in zijn. Nu, ruim 80 jaar later, zitten we midden in een transitie waarin we weer kleinschalig en kwalitatief goede producten willen produceren. We willen dat de burger zich ervan bewust is dat voedsel niet op een magische manier drie keer per dag op een bord belandt. De grote vraag is: hoe doe je dat?

Anders dan anders

Ik bevind mijzelf als Wagyu-boerin in een nichemarkt, en maak ook onderdeel uit van de transitie. Met mijn ouders heb ik een Wagyu-bedrijf in het oosten van het land. Wagyu-vlees is echt een niche product. In Nederland zijn de bedrijven met Wagyu-runderen op twee handen te tellen. Dat maakt het uniek en geeft kracht aan het product. Wij masseren de koeien, geven bier over het hooi, en de koeien luisteren naar klassieke muziek. Dit alles doen we voor de rust van de dieren en de kwaliteit van het vlees.

Mijn ouders en ik zijn open over hoe wij koeien houden, en dat we het ‘anders’ doen omdat we proberen om op een duurzame manier te werken. We kiezen er bewust voor om niet grootschalig te werken, maar de natuur, mens en dier een eenheid te laten vormen. Mensen zijn welkom op ons bedrijf. We delen graag onze visie met bezoekers. Ik hoop hiermee bewustzijn te creëren bij de consumenten, en ik merk ook dat onze klanten daar behoefte aan hebben. Zij willen geïnformeerd worden over hoe de landbouw in elkaar steekt. Ze leren dat vlees, melk, groente en fruit niet wordt geproduceerd in een fabriek in het buitenland, maar bij de boer om de hoek. Deze kennis moeten we delen!

“Deze [korte keten] ontwikkeling kan ik als kleinschalige streekproducent alleen maar toejuichen, en heeft wat mij betreft de toekomst.”

Korten ketens zijn op dit moment belangrijker dan ooit. De consument kiest steeds vaker voor streekproducten. Deze ontwikkeling kan ik als kleinschalige streekproducent alleen maar toejuichen, en heeft wat mij betreft de toekomst. Mijn persoonlijk advies: produceer een eerlijk product, wees transparant en neem de consument mee in het verhaal. De Nederlandse landbouw is aan het veranderen maar de boer kan het niet alleen. Dat is wel iets wat ik geleerd heb op deze dag en wat mij aan het denken zet over de vervolgstappen binnen mijn bedrijf. Ik heb er zin in!

Wie is Romee?
Romee (23) komt uit Delden in Overijssel en neemt binnenkort het Wagyu-bedrijf over van haar ouders. De Wagyu-runderen worden gehouden om het vlees, en op Japanse wijze verzorgd.

In het Boerenversneller programma gaan boeren op zoek naar haalbare, logische en duurzame innovaties op het boerenbedrijf. Niet alleen, maar samen met De Nieuwe Boerenfamilie. Ook deelnemen in 2022? Geef hier je interesse aan!

Tekst: Romee Nijhoff

Beeld: Marleen Annema