De Nieuwe Boerenfamilie

Waarom De Nieuwe Boerenfamilie niet mee demonstreert op 1 oktober

Volgende week dinsdag, op 1 oktober, gaan duizenden boeren de straat op in Den Haag, om te protesteren tegen de negatieve geluiden die zij de laatste tijd steeds vaker te horen krijgen. Het lijkt erop dat het een van de grootste boerenprotesten uit de geschiedenis wordt.

De Nieuwe Boerenfamilie demonstreert niet mee. Hoewel wij achter iedere individuele boer staan, en denken te snappen waar de onvrede zit, is een protest niet iets wat bij onze ‘familie’ past. Onze kracht zit ergens anders: in het bij elkaar brengen van boeren en niet-boeren. Wij zijn het eens met de protesterende boeren: de kloof tussen boer en burger is te groot. En met De Nieuwe Boerenfamilie proberen we juist die kloof te dichten.

Als lid van De Nieuwe Boerenfamilie draag je de boeren natuurlijk al een warm hart toe. Ook jij kan iets doen om dichter bij de boer te komen. Om elkaar beter te begrijpen. En zo de kloof te dichten, de onvrede weg te nemen en samenwerking te stimuleren. Verdiep je eens in de voedselproductie in ons land. Probeer te zien wat er allemaal speelt in de agrarische sector, vind een manier om je daartoe te verhouden. En oja, lees deze open brief van boerin Heleen Lansink: ‘1 oktober boeren in actie, ik niet!’

Als lid van ons platform kom je meer te weten over wat er allemaal speelt op het boerenerf. Op onze Boerenfamiliedagen en andere events leer je de boer heel informeel kennen. Maar wij zijn natuurlijk niet de enigen die ons hiermee bezighouden. Via Boert Bewust kun je bijvoorbeeld op bezoek bij een boer in de buurt - en geloof ons, die is altijd dichterbij dan je denkt. Ook Boeren van Nederland organiseert (niet alleen op 1 oktober, maar het hele jaar door) acties om boeren en consumenten dichter bij elkaar te brengen.

Beeld: Jaap van den Biesen.

Beeld: Jaap van den Biesen.