De Nieuwe Boerenfamilie

Focus op doelen door persoonlijk leiderschap

Focus op doelen door persoonlijk leiderschap

21 december 2022

🎬 Videoportret Boerderij Boterhuys

De meeste boeren, zeker veehouders, hebben een basis in persoonlijk leiderschap. Immers, als je zonder plan op een dier afstapt, dan heb je het nakijken. Voor sommigen klinkt het zweverig, maar dieren spiegelen simpelweg jouw houding. Als je vriendelijk en vastberaden bent, bereik je sneller je doel. Joszi’s training helpt boeren om persoonlijk leiderschap óók toe te passen in hun bedrijfsvoering. 

Toen Gerard in 2019 meedeed aan de allereerste editie van de Boerenversneller had hij zijn bedrijf net aangekocht. Een fase waarin hij zich volop aan het verdiepen was in de plek, de omgeving en de vele mogelijkheden op een agrarische locatie zo dichtbij Leiden. Met zijn deelname aan het programma hoopte hij zijn ideeën te kunnen ordenen en uitwerken. Dat is gelukt. Een tastbaar resultaat is de ruimtelijke ontmoetingsplek aan de voorkant van de boerderij, waar al heel veel ijsjes zijn gegeten door bezoekers uit de stad. De boerderijwinkel, gevuld met hyperlokale producten, nodigt uit om verder het erf op te lopen en de boerderij te ontdekken.

Gerard en Joszi

Dat je je als burger en consument zo welkom voelt op Boerderij Boterhuys is het gevolg van een aantal stevige keuzes die Gerard heeft gemaakt met behulp van de training Persoonlijk Leiderschap. Deze training zorgt voor focus op doelen. Aan de hand van de creatiespiraal werk je stapsgewijs van idee naar resultaat. Onderdeel van Gerards succesvolle bedrijf is ook dat hij zich bewust is van de dingen die hij niet goed kan. Daarom werkt Gerard veel samen, en is blij dat hij kan terugvallen op het netwerk van De Nieuwe Boerenfamilie als hij iets of iemand nodig heeft.

“Een aantal van die dingen waar ik niet zo goed in ben, daar huur ik anderen voor in, je kan niet alles zelf doen. Je kan je energie dan beter richten op de dingen die je wél goed kan.”

Boeren komt met allerlei uitdagingen, waarom begint de Boerenversneller dan specifiek met een training persoonlijk leiderschap, kan je je afvragen. Dat is omdat de grootste uitdaging vaak in jezelf zit. Weten wie je bent en wat je wil is cruciaal wanneer je zoiets groots onderneemt als een boerderij.“Uiteindelijk is je bedrijf wie jij bent,” weet Joszi.  

In deze serie worden boeren geportretteerd die hun bedrijf op een andere manier willen inrichten en daarvoor meededen aan de Boerenversneller. Interesse in de Boerenversneller 2023? Laat het ons weten via denieuweboerenfamilie.nl/boerenversneller