De Nieuwe Boerenfamilie

Oproepen

De Nieuwe Boerenfamilie bestaat uit boeren & niet-boeren die samen de Nederlandse landbouw slimmer willen maken. Op deze pagina vind je oproepen tot samenwerking, van zowel boeren als niet-boeren. Je vindt er ook concrete voorbeelden van samenwerkingen die op het platform zijn ontstaan. Zie je een oproep waarop je wil reageren, neem dan contact met ons op, dan brengen wij je in contact.

Matthijs Post

MATTHijs post

ProeVkantoor zoekt Amsterdamse netwerker

februari 2019

Matthijs Post zette ProeVkantoor op. Met een netwerk van meer dan 60 telers in Noord-Holland brengt ProeVkantoor duurzaam geteelde groenten en fruit rechtstreeks van de teler op het bord van de consument (particulier en zakelijk). ProeVkantoor is marktleider in streekproducten, met de grootste groep telers in Noord-Holland.

“Mijn telerscollectief wil graag meer lokaal leveren en die potentie is er zeker in metropool Amsterdam. Ze zien hun verse producten vaak verpest worden in de (onnodig) grote logistieke keten en hierdoor wordt veel verspild. Dat is uiteraard tegen het zere been van onze telers. Ik ben nu op zoek naar een partner die ProeVkantoor kan realiseren in regio Amsterdam. Iemand met dezelfde gedrevenheid en passie voor onze (h)eerlijke Noord-Hollandse producten. Iemand die een netwerk gaat creëren van afhaalpunten/ambassadeurs om zo de pakketten van ProeVkantoor snel en met zo min mogelijk milieubelasting bij klanten kan krijgen.”


Matthijs zoekt dus een partner om het ProeVkantoor-netwerk uit te breiden in en om Amsterdam. Ben je:

  • Het eens met Matthijs’ stelling dat telers een eerlijke prijs moeten krijgen voor hun producten?

  • Een gedreven en enthousiaste persoonlijkheid?

  • Fulltime beschikbaar om in korte tijd succes te behalen?

  • Een netwerker, die Amsterdam e.o. goed kent?

Het gaat om een betaalde, zelfstandige functie.

👪 Wil jij samen met Matthijs slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪


Robin.jpg

ROBIN WALVOORT

Boer zoekt afnemer voor soja-olie

februari 2019

Robin Walvoort is boer op een familiebedrijf in de Achterhoek: dubbeldoelkoeien, vleesvarkens, en flink wat land. Zijn doelstelling is om de kringloop op het bedrijf zo ver mogelijk te sluiten en om de dieren te voeren met producten met een zo laag mogelijke land use. Dat doet hij door bijvoorbeeld zelf soja te telen om de koeien van te voeren.

“Samen met een akkerbouwer telen we 5 ha soja. De sojaschroot willen we gaan voeren aan onze koeien. Om de kringloop te sluiten, zoeken we nog een afnemer voor de soja-olie. Wie heeft er interesse in soja-olie of zou met ons willen samenwerken?”

Daarnaast zoekt Robin ook iemand die het leuk vindt om mee te denken over de verdere verwaarding van zijn koeien en varkens.

“Een paar keer per jaar laten we een dubbeldoelkoe slachten en maken hiervan vleespakketten. Deze vleespakketten verkopen we in de regio. Ik zou dit wel verder willen oppakken, maar ik kom zelf tijd en marketingkennis te kort. Wie vindt het leuk om samen met mij het vlees van te boerderij verder te vermarkten? Bijvoorbeeld door dubbeldoel-hamburgers in de markt te zetten, of door onze productie van vleespakketten en droge worst (van de varkens) verder te professionaliseren.”

👪 Wil jij samen met Robin slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪


Claudy.jpg

CLAUDY jongstra

Kunstenaar zoekt boeren met land en lef

februari 2019

In elke familie loopt wel één kunstzinnig type rond. In De Nieuwe Boerenfamilie is dat type niet de minste: het werk van Claudy Jongstra hangt over de hele wereld, van het MOMA tot het Stedelijk en van de slaapkamers van Donna Karan en Rem Koolhaas tot de muren van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Claudy Jongstra maakt voornamelijk levensgrote wandkleden en kunstwerken van wol, vilt en natuurlijke kleurstoffen. Geen onbelangrijk detail: ze produceert alles zelf - ze houdt de (zeldzame) schapen voor de wol, teelt de gewassen voor de kleurstof en doet dit alles met grote aandacht voor mens, dier, milieu én cultureel erfgoed. Niet voor niets is Claudy dit jaar uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar.

In 2019 slaat Studio Claudy Jongstra een nieuwe weg in: die van het parfum. Claudy wil het Noord-Nederlandse landschap ('een biljartlaken', in haar eigen woorden) verbeteren door er meer bloemen te (laten) verbouwen. Bloemen die de bodem gezonder maken en die zorgen voor meer biodiversiteit. Bloemen die geurstoffen opleveren. Geurstoffen waarvan een uniek Nederlands parfum gemaakt wordt. Het eerste 100% biologische parfum ooit, en het enige parfum dat actief bijdraagt aan een mooiere en letterlijk kleurrijke wereld. ⁣Claudy:

Voor dit project zoek ik boeren in het noorden van Nederland. Boeren met lef. Boeren op zoek naar een nieuw verdienmodel. Boeren die een stuk grond willen (en durven) transformeren naar een veld vol geurende bloemen. En dat op een ecologisch én economisch rendabele manier.⁣

👪 Ben jij zo’n boer en wil je samen met Claudy slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪


Hanneke Urgenda

hanneke van ormondt (urgenda)

Urgenda zoekt boeren in Gelderland

februari 2019

Hanneke van Ormondt werkt bij Urgenda en zoekt Gelderse boeren met plek voor bomen.

"Ik ben op zoek naar Gelderse boeren die een deel van hun grond willen omzetten in (voedsel)bos, die bomenranden of houtwallen langs hun akkers willen of een boomgaard. Urgenda wil de komende tijd een eerste slag gaan maken met het terugvangen van CO2 uit de lucht. Dat kan door het planten van nieuwe bossen, maar ook landbouwgronden hebben hiervoor een gigantisch potentieel. Meer bomen dragen ook bij aan de biodiversiteit, een schonere lucht en verkoeling. ⁣Bij succes in Gelderland gaan we in het najaar landelijk en zoeken we boeren in het hele land!"⁣

👪 Ben jij een (Gelderse) boer met plek voor bomen en wil je samen met Hanneke slimmer gaan boeren? Laat van je horen via suus[at]thefoodhub.org. Dan brengen wij jullie met elkaar in contact! 👪